Full fart på vinterkräksjukan - och snart är influensan här

Vinterkräksjukan är här och den har också slagit till mot Sunderby sjukhus. För gamla och svaga kan sjukdomen vara dödlig.- De kan tippa över helt enkelt, säger smittskyddsläkare Anders Österlund.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

LULEÅ2008-12-24 06:00
Vinterkräksjukan kom till Norrbotten ungefär som ett brev på posten i månadsskiftet oktober/november. Den härjar alltså för fullt nu
- Ja den smög sig in här för några månader sedan. Vi har ingen aning om hur pass utbredd årets vinterkräksjuka är eftersom det inte är en anmälningspliktig sjukdom men visst har vi den här.
Stämmer det att den finns på sjukhus också?
- Det finns i samhället, på äldreboenden och sjukhus. Personal som har barn hemma som är sjuka tar den med sig till arbetsplatsen. Den finns på dagis och som sagt sjukhus.
Hur pass farlig är den på sjukhus?
- Ofta drabbar den både personal och patienter eftersom den är extremt smittsam. För gamla och svaga människor kan det helt enkelt betyda att de tippar över.
Vinterkräksjukan slår till snabbt.
- Ja, helt plötsligt. Det har förekommit fall där personer som åkt buss helt plötsligt bara börjat spy rakt ut.
Hur länge håller sjukan i sig?
- Man blir ordentligt sjuk i ett par dagar. Litet feber och ont i kroppen brukar vara vanliga symptom. Det häftiga insjuknandet är karaktäristiskt.
Hur gör man för att undvika att bli smittad?
- Handhygien många gånger om dagen. När man varit ute och handlat så ska man tvätta händerna när man kommer hem även om man inte känner sig smutsig.
Här är några tips för att undvika vinterkräksjukan:
¤ Tvätta händerna före kontakt med maten. Det optimala är att använda någon typ av bakteriedödande medel som exempelvis flytade desinfektionssprit att smörja in händerna med. 
¤ Var noga med den personliga hygienen. Det är viktigt att tvätta sig ordentligt efter besöket på "hemliga huset".
¤ Stekt och kokt mat är en mindre smittorisk än kall mat. Kanske viktigt att tänka på nu när julbordet dukas upp.
¤ Var också försiktig med bageriprodukter samt tårtor och andra kalla bakverk.
¤ Koka vattnet innan du dricker det. Viruset förstörs vid 70 grader.
Som om det inte vore nog med vinterkräksjukan så är mer elände på gång.
- Ja, influensen är på väg, säger Anders Österlund.
Fakta
Vinterkräksjuka, av engelska winter vomiting disease, smittsam mag-tarminflammation, gastroenterit som förekommer främst under den kalla årstiden och som ger diarré och kräkningar.
Sjukdomen orsakas av olika stammar av norovirus inom familjen calicivirus. Någon specifik behandling finns inte men sjukdomen är vanligen snabbt övergående.
Den kan dock vara allvarlig om den drabbar en svårt sjuk person, varför den spridning av viruset som kan förekomma på sjukhus är ett stort problem.

Norovirus, efter staden Norwalk, Ohio, USA, tidigare benämnt norwalkvirus, släkte virus i familjen calicivirus. Norovirusbetingad akut gastroenterit (diarré och
kräkningar), ofta kallad vinterkräksjuka, är med
100 000-200 000 fall per år den vanligaste av alla gastroenteriter förorsakade av mikroorganismer i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om