Antnässkolan firar 30-årsjubileum i höst. Skolan har cirka 130 elever från förskoleklass till och med årskurs sex, samt två fritidsavdelningar.
– Norr om älven satsar kommunen, men de glömmer bort de här byarna! säger Marie Sundqvist, skyddsombud och pedagog på Antnässkolan.
Hon är både upprörd och besviken över hur Luleå kommun behandlar Antnässkolan. Under de 14 år som hon har jobbat på Antnässkolan har kommunen upprepade gånger lyft ut utlovade satsningar och renoveringar av Antnässkolans skolgård. Pengar som varit avsatta för åtgärder i Antnäs har prioriterats om och gått till andra skolor hävdar hon.
– Det har hänt fyra gånger på 14 år, säger Marie Sundqvist.
Senaste beskedet kom för bara några dagar sedan, då skolans rektor ställde frågan till förvaltningen om den utlovade renoveringen under sommaren. Rektorn fick besked att medel som varit avsedda för Antnässkolan omprioriterats till mer prioriterade projekt.
– Det har inte satts dit en enda ny grej, bara tagits bort grejor, fortsätter hon.
Eftersom flera lekredskap tagits bort under årens lopp finns inte så mycket för barnen att sysselsätta sig med under rasterna.
– I och med att det bara finns tallar på skolgården så blir konflikterna mellan barnen större, det finns inget för dem att göra, säger Marie Sundqvist.
Hon anser att skolgården är rent av farlig för barnen och pekar ut några av bristerna för Norrbottens Media. Gungor vars fästen i timmerstocken är lösa, trasiga staket, nötta och trasiga bildäck i klätterställningen, en slänt som håller på att bli underminerad, nötta trappor.
– Inte ens sandlådan fylls på, den är full med kottar och barr, säger Marie Sundqvist.
Eleverna har engagerats inför den förväntade upprustningen av skolgården, de har fått rita hur de vill ha det.
– Det finns mycket önskemål från eleverna, de fick med sig ritningar när de var härute, säger Marie Sundqvist.
– Vi är frustrerade och besvikna. Föräldrarna är också besvikna, säger Marie Sundqvist.
På barn- och utbildningsförvaltningen förklarar man den uteblivna upprustningen i Antnäs med att barn- och utbildningsnämnden inte tog något beslut om utbyggnad i Antnäs i april, då prioriterades pengarna om.
– När det gäller utemiljön så finns det ständigt ett behov att göra mer än vi mäktar med. Vi försöker beta av fyra-fem ställen per sommar, men när vi har 100 ställen tar det tid, säger Thomas Parvin, lokalstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.