Fruktat rovdjur sprider sig i länet

LULEÅ. Säkra observationer av det fruktade rovdjuret mårdhund har gjorts i Hirvijärvi och Vettasjärvi. Mårdhunden innebär ett hot mot fågellivet och sprider även farliga sjukdomar som rabies.

Enligt P-A Åhlen, mårdhundsexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå,  kan mårdhunden bli ett av de största hoten mot naturvården i framtiden. Nu har två bekräftade mårdhundsfynd gjorts i Hirvijärvi och Vettasjärvi. FOTO: Kurt Engström

Enligt P-A Åhlen, mårdhundsexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, kan mårdhunden bli ett av de största hoten mot naturvården i framtiden. Nu har två bekräftade mårdhundsfynd gjorts i Hirvijärvi och Vettasjärvi. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-09-09 06:00
Enligt P-A Åhlen, mårdhundsexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, kan mårdhunden bli ett av de största hoten mot naturvården i framtiden.
Varningssystem
Som NSD tidigare har berättat har Naturvårdsverket satsat 1,5 miljoner kronor på projektet "Mårdhund - förebyggande naturvård" i Norrbotten och Västerbotten för att förhindra att mårdhunden (se faktaruta) ska invandra från Finland och få fäste i Sverige. Projektet bygger på samverkan med lokala jägare och därför har det bildats en arbetsgrupp med representanter för Jägareförbundet, Naturvårdsverket och de två berörda länsstyrelserna. Ett varningssystem testas nu under hösten. Varningssystemet, som består av fällor och kamerabevakade åtelplatser, ska slå larm så fort en mårdhund dyker upp.
Nu har två bekräftade mårdhundsfynd gjorts i länet på platser där mårdhundar inte har observerats tidigare, i Hirvijärvi i Övertorneå kommun och i Vettasjärvi i Gällivare kommun.
2006 påträffades en kull mårdhundar på Haparanda-Sandskär, nationalparken i Haparandas skärgård. Det var den första dokumenterade föryngringen av mårdhund i Sverige. Sammanlagt har 15 mårdhundar dödats på Haparanda-Sandskär. P-A Åhlen är rädd att det unika fågellivet på Haparanda-Sandskär ska slås ut av mårdhunden.
Katastrof
- För sällsynta fåglar som rördrom, skäggmes och svarttärna skulle det innebära en katastrof. Mårdhundens naturliga livsmiljö är våtmarker och den kan slå ut mer än hälften av fågelpopulationen i ett område, säger han.
Genom olika internationella konventioner har Sverige förbundit sig att motarbeta spridningen av djur som mårdhunden eftersom arten inte ska finnas här naturligt och eftersom den utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om