Frös på korttidsboendet – fick köpa egen kamin

Det är för kallt i rummen på Fyrens korttidsboende. Det tycker åtminstone Martin Skog – som till slut fick köpa en elektrisk kamin för att hålla värmen. Nu ska kommunen utreda inomhustemperaturen.

FÄRDIGFRUSET. Martin Skog tröttnade på att frysa på korttidsboendet och köpte en elektrisk kamin. "Man blir ju förtvivlad", säger han.

FÄRDIGFRUSET. Martin Skog tröttnade på att frysa på korttidsboendet och köpte en elektrisk kamin. "Man blir ju förtvivlad", säger han.

Foto: Anna Hörnell

Luleå2017-07-24 17:11

Martin Skog har bott på korttidsboendet Fyren i centrala Luleå i ungefär en månad, och menar att han frusit hela tiden.

– Det har blivit värre och värre. Sista veckan har varit värst, och när man har passerat de 80 har man ju lätt för att frysa, säger han.

Enligt Martin Skog har också andra på avdelningen påtalat kylan, men utan att någonting hänt.

– Varenda käft här har frusit – alla sa att de frös. Jag har sagt till personalen att vi måste göra något för vi kan inte ha det så här, säger han.

Själv tröttnade han på huttrandet förra veckan och skickade ut en släkting för att köpa en elektrisk kamin. Nu står den på golvet och lindrar åtminstone kylan inne i rummet.

– Ja, den värmer ordentligt. Men man blir ju förtvivlad – att pensionärer ska hamna här i slutet på livet och tvingas frysa ihjäl, säger han.

När Norrbottens Media når Fyrens enhetschef Catherine Hortell på måndagen känner hon igen klagomålen, men inte att de ska ha pågått en längre tid.

– Första gången jag fick höra om det var i dag, säger hon.

Catherine Hortell har inte själv besvärats av kylan i byggnaden, men öppnar för att den ändå kan ha upplevts som för kall.

– Jag har mitt kontor en trappa upp och har inte frusit sedan jag kom tillbaka förra veckan. Men jag är ju inte funktionshindrad – är man igång tycker man ju att det är varmare, säger hon.

Under varmare perioder stängs elementen på boendet av, vilket kan ha bidragit till Martin Skogs upplevelse.

– Men det är ju inte så att det är under 20 grader, säger Catherine Hortell.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar generellt inomhustemperaturer mellan 20 och 24 grader, men för känsliga grupper rekommenderas minst två grader högre temperatur. Till känsliga grupper räknas exempelvis äldre och personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Efter klagomålen har ärendet lämnats till kommunens fastighetsavdelning som ska komma och kontrollera temperaturen på Fyren. Det är dock oklart när det sker och vilka åtgärder som därefter kan bli aktuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om