Opinionsmätningar från andra institut har visat hur Moderaternas stöd började öka när partiledaren Anna Kinberg Batra ersattes av Ulf Kristersson.
När SCB, som årligen gör stora mätningar i maj och november, presenterar sin undersökning har Moderaterna vuxit med 4,1 procentenheter på ett halvår. 22,2 procent skulle rösta på M om det vore val i dag.
– Jätteroligt att siffrorna ökar och att de har gjort det i några mätningar. Det är en statistisk förbättring, säger Moderaternas distriktsordförande Linda Frohm som poängterar att hon egentligen vill tona ned värdet av opinionsundersökningar:
– Tror det är stor skillnad när man väl går till valrunan. Men det här känns jättebra när det är knappt ett år till valet.
Vad har partiledarbytet betytt?
– Svårt att säga. Vi har fått en mycket tydligare politik nästan samtidigt som vi bytte partiledare. Men jag tror att det alltid är viktigt vem som företräder partiet och Ulf har varit väldigt förtroendeingivande, trygg och samlande och det behöver Moderaterna just nu.
Fortfarande ligger M en dryg procentenhet under sitt svaga valresultat 2014.
– Om vi kommer upp till 25 procent tycker jag att det är ett bra resultat. Klart att vi alltid vill bli större och gärna vill vara ett 30-procentsparti, men man måste ha respekt för att det är fler partier än förr i tiden.
Det yngsta riksdagspartiet, Sverigedemokraterna, backar i mätningen till 14,8 procent. Att SD blir mindre, samtidigt som de traditionella jättarna Moderaterna och Socialdemokraterna växer, ser Linda Frohm som en frukt av att debatten har fokuserat mindre på invandringsfrågor och mer på traditionella höger–vänster-konflikter.
– Och jag tror i mycket att Sverigedemokraterna är ett missnöjesparti.
Tror du att människor i allmänhet är nöjda med hur samhället fungerar just nu?
– Jag tror att människor är mer nöjda, men att det finns saker som behöver bli bättre. Men jag tror att människor känner sig hoppfulla och ser att det kommer svar på frågorna.
Vilka frågor behöver Moderaterna prata om fram till valet?
– Ekonomin, hur Sverige ska gå starkt när konjunkturen vänder, och att alla har ett arbete. Men sjukvårdsfrågorna kommer också bli jättestora och sedan vill man också prata om integrationen.
För de övriga allianspartierna är SCB-mätningen mindre munter. Centerpartiet ligger med 9,5 procent fortfarande långt över valresultatet, men backar med 1,8 procentenheter jämfört med majmätningen.
Liberalerna backar från 5 till 4,2 och Kristdemokraterna ligger kvar på 3,1 procent. Partiet har varit under riksdagsspärren hela mandatperioden.
– Väldigt tråkigt. Vi behöver marknadsföra oss tydligare, säger KD:s distriktsordförande Anette Asplund.
Partiet har försökt profilera sig i både frågor om brott och straff och har under de senaste månaderna pratat mycket om sjukvård och pensionärers villkor.
– Vi svarar på problematiken som finns och det måste komma fram, säger Asplund.
Även Miljöpartiet fortsätter att ha det tungt. Regeringspartiet parkerar under riksdagsspärren med 3,8 procent. I maj landade MP på 4,5.
– Jag tycker det är allvarligt. Vi måste ta krafttag ordentligt och kommunicera vad vi vill och vad vi gör. Och kunna skilja på det – det här vill vi och det här har vi åstadkommit, säger distriktsordföranden Annika Eriksson.
Eriksson ser en utmaning i att miljö- och klimatfrågorna sällan får stor plats i den allmänpolitiska debatten.
– Och så är politik långsamt över huvud taget, men miljöfrågorna är ännu mer långsiktiga och det gör det extra svårt att kommunicera.