Fritt val i vården
När fritt vårdval införs till årsskiftet får du välja var du vill gå till doktorn i primärvården, och med dig följer din vårdpeng.- Det viktiga nu är att hitta ett system där pengarna verkligen går till de sjuka och fattiga, säger Björn Olsson, vårdcentralschef på Örnäset.
Björn Olsson, chef för Örnäsets vårdcentral, tror att det är bra att medborgarna får välja vårdenhet i primärvården.FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Med valet av vårdenhet följer också pengar.
Glesbygden utmaning
Systemet för fördelningen av dessa är inte klar, men det ska finnas tillägg för att kompensera patienternas socioekonomiska förhållanden och ålder. Hänsyn tas också till glesbygd.
Inriktningen är att vårdenhe-terna får en hög fast ersättning och en låg rörlig del.
- Den stora utmaningen blir att klara vården i glesbygdskommunerna där människor arbetspendlar och kan komma att lista sig på en vårdcentral i en annan kommun och ta sin vårdpeng med sig, säger Kent Ögren (S) landstingsråd.
Egen ekonomi
Som han ser det är basen vårdenheter med allmänläkare med specialistkompetens i form av geriatriker, gynekolog, barnläkare och sjukgymnast knutna till sig.
Om en av landstingets vårdcentraler går med förlust får landstinget inte tillskjuta pengar, omvänt får de vårdcentraler som går med vinst behålla överskottet. Samma gäller privata vårdenheter.
- Ett lukrativt område torde vara Porsön, med Luleås yngsta befolkning, säger Ögren.
Rekryteringsproblem
Björn Olsson är chef för Örnästets vårdcentral. Han är i grunden positiv till mer makt till patienterna.
- Men nu är det viktigt att landstinget ser till att resurserna går till dem som verkligen behöver och att det inte blir lönsamt att ha en massa friska listade. Politikerna har den möjligheten och det finns instrument för det.
Men problemet är inte bara pengar.
- Vi har ett rekryteringsproblem och brist på allmänläkare. Vad händer om fler människor väljer en vårdcentral än den har kapacitet att ta emot? Det är bekymmersamt om folk får förväntningar som inte kan infrias.
Öppnar för privata kliniker
Med fritt vårdval blir det också fritt för alla som uppfyller kraven att starta privata kliniker.
Om systemet fördelar pengarna rätt och dessutom öppnar för läkare att starta eget kan det bli bra för glesbygdskommunerna, tror Olsson.
- Man kan ju till exempel ge större vårdpeng till personer i glesbygden. Att ha privata allmänläkare ger mera vård för pengarna är stafettläkarna ger.
Sjukgymnasterna är kritiska till utformningen av fritt vårdval som så tydligt är knutet till läkarkompetens.
De oroas över att en vårdcentral inte hänvisar patienter till privata sjukgymnaster med specialistkompetens även om det skulle vara det bästa, eftersom kostnaden tas från den listade vårdcentralen.
Oklart med pengarna
- Om man väljer att gå till en privat sjukgymnast regelbundet så kan det bli så att man får betala det själv. Vårdcentralerna ska ha sjukgymnaster knutna till sig och privata sjukgymnaster bör hitta samarbetspartner i en vårdenhet knuten till fritt vårdval, säger Kent Ögren.
Han poängterar också att det ännu inte är klart hur ekonomin ska utformas.
Fritt vårdval
Riksdagens beslut innebär att landstingen är skyldiga att från och med 2010 införa vårdvalssystem som ger medborgarna rätt att välja mellan olika vårdgivare i primärvården.
Medborgarna väljer vårdenhet coh någon begränsning i hur många gånger en personer kan byta vårdenhet finns inte.
En person som aktivt inte väljer vårdenhet listas i Norrbotten på en landstingsdriven vårdcentral som ligger geografiskt närmast.
I dag ska politikerna i landstingsfullmäktige fastställa principerna för fritt vårdval i Norrbotten, i november slås de ekonomiska ramarna fast.
Medborgarna väljer vårdenhet coh någon begränsning i hur många gånger en personer kan byta vårdenhet finns inte.
En person som aktivt inte väljer vårdenhet listas i Norrbotten på en landstingsdriven vårdcentral som ligger geografiskt närmast.
I dag ska politikerna i landstingsfullmäktige fastställa principerna för fritt vårdval i Norrbotten, i november slås de ekonomiska ramarna fast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!