Fritt fram - många butiker saknar larm

Kringlan saknade inbrottslarm - då slog tjuvarna till.Och Luleå har fler olarmade butiker.- Det finns klara brister. Mindre butiker har ofta sämre skydd, säger Johan Thurfjell, Securitas.

Polisen undersöker brottsplatsen. Inbrottet skedde genom ett fönster.

Polisen undersöker brottsplatsen. Inbrottet skedde genom ett fönster.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-07-03 06:00
Det var under natten till onsdag som den exklusiva damekiperingen Kringlan i centrala Luleå utsattes för inbrott och en kassaskåpskupp.
Troligen kände gärningsmännen till att butiken saknade inbrottslarm.
- "Buset" gör observationer, de är inte dumma. I vissa fall kan en fönsterruta krossas veckor innan inbrottet, bara för att man ska veta om larm finns eller inte, säger Johan Thurfjell, ortsansvarig för Securitas larm- och rondverksamhet i Luleå.
"Se över säkerheten"
Securitas, tillsammans med G4S, är ledande inom bevaknings- och säkerhetsbranschen i Luleå och erbjuder butikerna en uppsjö av företagslarm - från enkla detektorer till mer avancerad och kostsam kameraövervakning.
Enligt Johan Thurfjell är merparten av stans butiksägare medvetna om riskerna och har således någon form av inbrottslarm.
Men han ser även flera undantag.
- Mindre butiker har oftast sämre skydd och de borde se över sin säkerhet. Åtta av tio inbrott sker i olarmade butiker, säger Johan Thurfjell.
För dyrt med larm?
Att vissa butiksägare avstår från inbrottslarm kan bero på ekonomiska faktorer. Minimumkostnaden för larminstallationer ligger kring 6 000 kronor och sedan tillkommer själva abonnemangsavgiften till bevakningsföretaget.
- Vissa av våra abonnemang kostar bara några hundralappar i månaden, men det kanske är för mycket för en del. Sen finns det dumdristiga som tror att de aldrig drabbas av inbrott, säger han.
Försäkringsbolagen höjer normalt inte sina månadspremier för butiksinnehavare som saknar larm i sina affärslokaler. Däremot kan ersättningarna sänkas betydligt vid eventuella inbrott.
- Vi skräddarsyr företagsförsäkringarna och ställer hårdare krav på till exempel en guldsmed eller en butik som säljer märkeskläder. Ibland har vi larmkrav för att ersättning överhuvudtaget ska betalas ut, säger Per-Anders Jonsson, skadereglerare på Folksam.
Högst ett basbelopp
Han uppmanar butiksinnehavarna att ha godkända kassaskåp men inte förvara för mycket pengar i dem.
- Vi ersätter inte mer än ett basbelopp, 42 800 kronor. För övrigt är det många som slarvar många med sina butiksfönster. Om glasrutor och lister kan tas loss utan att de går sönder, då sänker vi ersättningarna rejält, säger Per-Anders Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om