Fritt fram för västar

Nu är det definitivt. Det blir inget förbud för mc-västar i kommunens lokaler.Kommunalrådet Karl Petersen vill nu se en lagändring. Eller klädkod på stadens krogar.- Krögarna har faktiskt en möjlighet att agera, de kan till och med införa slipstvång, säger han.

Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

LULEÅ2011-09-03 10:05

I veckan meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att de inte tar upp Luleå kommuns överklagan från förvaltningsrätten, där de fick avslag om att införa förbud mot mc-västar i kommunens lokaler.

Det betyder att beslutet är definitivt, efter en lång vandring genom rättssystemet, som inleddes med ett beslut om västförbud i kommunfullmäktige den 22 februari 2010.

- Det är inget mer att göra. Då krävs att lagen ändras, säger Karl Petersen som drivit frågan.

- Vi kommer inta att agera mer just nu.

Han är ändå nöjd att kommunen drivit frågan hela vägen.

- Vi har visat att grov kriminell, organiserad verksamhet inte är välkommen i Luleå, säger han.

Karl Petersen hoppas nu på att länets riksdagsmän tar upp frågan och att en lagändring genomförs.

- Jag är av den uppfattningen att de borde titta på detta, säger han.

Enligt Karl Petersen har även Luleås krögare nu ett ansvar att se till att utestänga de som bär mc-västar och kläder med emblem och märken från kriminella organisationer.

- De har faktiskt möjlighet att ställa upp ett klädtvång. Det är inte omöjligt, de kan ju till och med inför slipstvång, säger han.

Krögaren Johan Isaksson har tidigare i NSD uttalat sig om att införa västförbud på Färjan, Olivers och Allstars. Han har varit tveksam.

- Kommunen har ju varit på oss och gärna sett att vi skulle införa västförbud. Då har jag svarat att i så fall skulle jag vilja ha ett certifikat utfärdat av kommunen att sätta upp på väggen. Det är inget beslut jag ville ta som ensam krögare. Vi har sagt att alla är välkomna och att vi behandlar alla lika, sa Isaksson då.

Är du besviken?
- Nej, jag är också realist. Vi har nu drivit detta och visat var vi står i frågan. Jag tror inte heller att detta slutar här, säger Karl Petersen.

Bakgrund Västförbudet

- Den 22 februari 2010 beslutar ett enigt kommunfullmäktige att förbjuda mc-västar som tillhör kriminella organisationer i kommunens lokaler.

- Den 25 februari 2010 överklagas beslutet av en man, med anknytning till Hells Angels, till förvaltningsrätten. Mannen anser att kommunen bryter mot yttrandefriheten.

- Den 5 maj 2010 meddelar förvaltningsrätten att kommunens förbud är olagligt. Några dagar senare överklagar kommunen domen till Kammarrätten.

- Samtidigt bedrivs en liknande process i Eskilstuna. Luleå kommun meddelar att de också kommer göra allt för att hindra Hells Angels i Luleå att hitta en nu klubblokal, efter att deras gamla brunnit ner.

- Den 27 oktober 2010 ger Kammarrätten Luleå kommun prövningstillstånd.

- Den 18 mars 2011 avslår Kammarätten Luleå kommuns överklagan.

- Den 18 april 2011 överklagar Luleå kommun till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

- 29 juli 2011 försöker arrangörerna till Luleåkalaset få till stånd ett västförbud på festivalen. Beslutet överklagas till förvaltningsrätten.

- Den 25 augusti 2011 Högsta förvaltningsdomstolen meddelar att de inte ger Luleå kommun prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!