Hela Sverige har uppmärksammat fallet i Mjölby där en man målade om ett hus i skiftande färger, vilket fick kommunen att säga stopp med motiveringen att huset ”inte såg svenskt ut”.
Men något parallellfall i Luleå är inte särskilt troligt. Här är reglerna betydligt mer liberala.
Om du inte bor i områden som kyrkbyn, Lergärdan i Sunderbyn eller i Svartöstan så ska det inte vara några större problem. Som vanlig villaägare får du måla ditt hus nästan hur du vill.
– Förut var nästan alla radhus på Hertsön samma färg, men nu har folk målat sina hus som de vill. Då blir det ju lätt att hitta hem i alla fall, säger Sören Johansson, byggnadsinspektör.
Men det är olika bestämmelser för vart du bor, och just kyrkbyn är man extra hård med. Där behövs bygglov för att göra en förändring. Johansson har själv inte varit med om fall där personer tvingats måla om sina hus på grund av fel färgval, men då är det inte heller någon som målat sin kyrkstuga i annan färg en den ursprungliga. Om det hänt menar han att telefonerna hade gått varma.
– Folk hade ringt från och med första penseldraget, säger byggnadsinspektören.
Om du ändå hade valt att måla kyrkstugan gul, eller råkar bo på ett område som det finns särskilda bestämmelser för kommer du att få ett föreläggande på att måla om huset igen, och löpande böter tills du gör det. På vissa områden finns det speciella detaljplaner där det står hur hus får målas, men vanliga villor är det ganska fritt fram med, så länge du inte tänkt välja något mycket utstickande.
– Det är väldigt mycket beroende på fall till fall på vart gränsen går, men man får ju inte förvanska en byggnad. Sedan ska man ju kanske hålla sig till samma färg på alla väggar, säger Madelene Rova, bygglovshandläggare.
Det enklaste sättet för att ta reda på om vad som gäller för sitt område är att ringa till byggnadsförvaltningen.
– Det är några stycken per år som ringer för att kolla, speciellt nu i maj när det är bäst tid för att måla om, säger Sören Johansson.