Fritt fram att bygga

Luleå kommun får fullfölja sina planer på att släppa 150 tomter på Kronanbacken. Länsstyrelsen avslår både bostadsrättsföreningarnas och idrottsrörelsens överklaganden.- Jag misstänkte nog att det skulle bli så här, säger Ove Vighult, ordförande i Bostadsrättsföreningen Kronan 1.

Bostadsrättsföreningarna tycker att kommunen tagit för lite hänsyn till bullernivåerna när de planerat för det nya bostadsområdet på Kronan. "Det är irriterande mycket buller här redan", säger Ove Vighult.FOTO: Bengt-Åke Persson

Bostadsrättsföreningarna tycker att kommunen tagit för lite hänsyn till bullernivåerna när de planerat för det nya bostadsområdet på Kronan. "Det är irriterande mycket buller här redan", säger Ove Vighult.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-06-02 06:00
Ove Vighult bor i en av de nybyggda lägenheterna på Kronan, alldeles intill den hårt trafikerade Kronbacksvägen.
Många fordon
Redan i dag är trafiken och bullret besvärande för hyresgästerna, berättar han.
Till exempel är det många tunga fordon som kör via Kronbacks-
vägen till återvinningscentralen.
Bostadsrättsföreningarna på Kronan är oroliga för att ytterligare nya tomter kommer att påverka boendemiljön negativt och öka bullret ytterligare.
Kommunen har detaljeplanelagt området mellan Kulturbyn Kronan och Bensbyvägen, vid Ormbergets sydvästra sluttning. Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i oktober förra året och innefattar drygt 150 bostäder.
Överklagade
Bostadsrättsföreningarna på Kronan, med totalt 126 lägenheter, samt Alliansen Stadion Kronan (en skidallians med flera idrottsför-
eningar i ryggen) överklagade detaljplanen till länsstyrelsen.
Den senare parten anser att området är ett attraktivt friluftsområde som borde vara fritt från bebyggelse.
Bostadsrättsföreningarna tyckte inte att bullerproblemen belystes tillräckligt i detaljplanen. Deras krav till kommunen är enkelt: se över trafiksituationen på Kronan-området.
- Det är irriterande mycket buller här redan. Vi vill ha garantier från kommunen att den ser över trafiksituationen och att den bygger Kronanvägen, säger Ove Vighult.
Planer på att dra Kronanvägen har funnits i många år. Den ska gå från Bensbyvägen, över bakre delen av Kronanområdet, till Lerbäcken och avlasta den hårt trafikerade Kronbacksvägen.
150 bostäder
Länsstyrelsen avslår båda överklagandena.
Kommunen kan därmed fullfölja sina planer att låta området bebyggas med drygt 150 bostäder, med alltifrån lägenheter, gruppboenden, villor och radhus.
På grund av överklagandena är processen ungefär ett år försenad, enligt Kaj Hedstig, byggnadsnämndens ordförande (S).
- Vi skulle aldrig bygga någonstans om vi inte klarade av bullernivåerna. Vi har mätt området och vi klarar de normer som gäller, säger Kaj Hedstig.
Ni har både idrottsföreningar och över 120 hyresgäster emot er. Känns det här som ett bra beslut?
Byggstart tidigast om ett år
- Det är alltid avvägningar som vi måste göra. Men det är ett utmärkt område att använda till bostäder med promenadavstånd till staden. Det står 850 personer i tomtkö och många väntar på en tomt på Kronanbacken, säger han.
När kan första villan byggas?
- Tidigast nästa sommar, om allt går som på räls. Vi måste få dit vägar, vatten och avlopp först, säger Hedstig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om