Frimurarna siktar högt i Norra hamn

Frimurarna vill ge sig in på bostadsmarknaden i Luleå. Hyreslägenheter ska trygga logens framtid och bidra till stadens utveckling.

Vy från Bodenvägen. Så här kommer frimurarnas påbyggnad att se ut från Bodenvägen. På skissen finns inte Diös planerade bostadsbygge med, det huset blir lika högt.

Vy från Bodenvägen. Så här kommer frimurarnas påbyggnad att se ut från Bodenvägen. På skissen finns inte Diös planerade bostadsbygge med, det huset blir lika högt.

Foto: Arkitekthuset Monarken

Luleå2017-04-20 05:00

Frimurarlogen S:t Johannes Ultima Thule äger två fastigheter efter Skeppsbrogatan i centrala Luleå; den ljusblå byggnaden från 1930 som rymmer föreningens samlingslokaler och tegelbyggnaden vägg i vägg, där bland andra Folktandvården hyr in sig. Nu planerar frimurarna att utöka sitt fastighetsbestånd genom en påbyggnad.

– Vi har lämnat in en ansökan om en planbesked för att kunna göra en påbyggnad. Den blir fem våningar hög, säger Mattias Karlsson, som är ordförande för frimurarlogen.

Påbyggnaden är tänkt att göras på den inre, högre delen av befintlig tegelbyggnad. De fem våningsplanen beräknas ge en boarea på ungefär 2 500 kvadratmeter, fördelat på cirka 30 hyreslägenheter av varierande storlekar. Påbyggnaden gör att byggnadshöjden ökar med 16,3 meter. Den totala byggnadshöjden blir drygt 40 meter, lika högt som Diös planerade nybygge på intilliggande fastighet (Åhléns gamla p-hus).

– Vi har naturligtvis sett att det finns ett enormt behov av hyreslägenheter i stan, både från unga och äldre. Vi ser också att kommunen har ändrat sig när det gäller "kyrktornsprincipen", säger Mattias Karlsson och syftar på synsättet att domkyrkans torn ska vara synlig från alla väderstreck.

Diös planerade nybygge banar väg även för deras påbyggnad menar Mattias Karlsson. Det blir en lucka mellan de två husen som gör att kyrktornet även fortsättningsvis kommer att vara synligt från Bodenvägen.

– Vi har stora förhoppningar att kunna sätta ingång under 2018 om allt vill sig väl, säger Mattias Karlsson.

Han säger att frimurarlogen har ett långsiktigt perspektiv på sitt fastighetsinnehav. Med lägenheter i fem våningar räknar de med att kunna räkna hem investeringen.

– Vi bedömer att vi får ekonomi på sikt med det. Vi gör inga snabba klipp i fastighetsbranschen, vi har råd att räkna hem det på längre sikt, säger Mattias Karlsson.

Intäkterna från hyreslägenheterna kommer att bidra till föreningens ekonomi.

– Vi bygger för långsiktig styrka, säger Mattias Karlsson.

– Bra lägen har alltid marknad, säger fastighetsansvarige Hans Rehnström.

Om bygget kan komma igång under hösten 2018 kan lägenheterna stå inflyttningsklara under första hälften av 2020. Ryktet om frimurarnas bostadsbygge har spritt sig, frågor har redan kommit om hur man ställer sig i kö för bostad berättar Mattias Karlsson.

Länsstyrelsen utreder en byggnadsminnesförklaring av frimurarnas hus från 1930.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!