Friluftsfrämjandet hakar på motionstrend

Ett enkelt sätt att träna samtidigt som naturen är ditt gym. Vandring är den senaste motionstrenden i Sverige. Därför utbildar nu Friluftsfrämjandet ett helt gäng nya vandringsledare i Luleå. "För mig är det något meditativt", säger Maria Bring.

Samarbete. Friluftsfrämjandet satsar på vandring.

Samarbete. Friluftsfrämjandet satsar på vandring.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-10-24 06:30

Det är söndageftermiddag i Gammelstads kyrkstad. På den frostklädda gräsmattan utanför en av kyrkstugorna pågår en ledarskapsövning i samarbete. Iförda ögonbindlar ska deltagarna gemensamt skapa en fyrkant av ett snöre. Lättare sagt än gjort, men till slut är de i hamn.

En intensiv tvådagarsutbildning för blivande vandringsledare i Luleå närmar sig sitt slut.

– Det betyder att vi nu kommer att kunna ta ut andra och dela med oss av våra upplevelser i naturen, säger Maria Bring som är en av deltagarna på utbildningen.

Vandring – både i fjällen och på lågland – är en populär fritidssysselsättning i Sverige. Alltfler köper vandringskängor och ger sig ut i naturen. Därför har Friluftsfrämjandet i Luleå nu dragit igång en ledarskapsutbildning i just vandring. Till vintern – efter ytterligare ett utbildningstillfälle på snöskor – kommer det finnas sju ledare redo att guida den som vill ha hjälp på sin vandring. Oavsett om det handlar om ett par timmar eller ett par dygn.

– Det har inte funnits någon vandringssektion i Luleå tidigare. Det har bara funnits skidsektion, kajaksektion, barnverksamhet och långfärdsskridskor. Men nu är vandring det mest populära så därför startar vi en vandringssektion nu, säger Ari Hultqvist som är initiativtagare.

Han är utbildad vandringsguide på Island och blev förvånad när han flyttade till Luleå att det inte fanns fler möjligheter att aktivera sig utomhus. I alla fall inte om man ville göra det i grupp.

– Man var ute själv och åkte skidor, man vandrade och tältade själv. Det blir ju en annan sak när man gör tillsammans i en gemenskap. Jag tror att det också finns folk som sitter hemma och inte kommer iväg. Nu hoppas vi kunna erbjuda ett brett utbud av vandring.

Det handlar dock först och främst om låglandsvandring då fjällvandringsledare kräver en annan utbildning.

– Det finns ju några bergstoppar som inte är så höga, till exempel i Älvsbyn. Du kan ta dig upp för Bälingeberget på snöskor, det är ju lite annorlunda än att bara gå och grilla, säger Ari Hultqvist.

Vad är grejen med vandring?

– Det är två saker. Dels motionen du får av att gå, men också möjligheten att få komma ut i naturen. Kopplan av från jobb och annan stress.

Ari Hultqvist poängterar att alla kan vandra, man behöver inte vara vältränad och erfaren. Däremot är det viktigt att ha rätt kläder och – framför allt – skor.

– När det gäller skor ska du tänka i ett förebyggande syfte och tejpa fötterna innan du ger dig ut. Du ska köra dubbla strumpor, ett par tunna och ett par tjocka. Sen ska man inte behöva gå in skorna, de ska sitta bra.

Maria Bring kommer från Luleå och vandrade mycket som barn. På senare tid har hon mest paddlat kajak, därför tyckte hon att det var en bra idé att utbilda sig till vandringsledare när möjligheten uppstod.

– För mig är vandring något meditativt. Jag håller på med yoga också och det är mycket samma känsla, man hittar ett lugn. Sen är det ju en naturupplevelse också naturligtvis. Men för mig handlar det mycket om att komma ner i varv, säger hon och fortsätter:

– Vandring är ju en så lätt aktivitet att göra. Man kan ta sig ut snabbt och på nära håll. Det går att variera den hur mycket som helst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om