Frikostligt med svårlösta problem

Framtidens samhällsbyggare besöker Luleå i tre dagar. Drygt 300 personer träffas på Luleå tekniska universitet för att stöta och blöta frågan hur vi på bästa sätt ska ordna vårt samhälle.

Sabina Thelander, forsknings- och utvecklingskoordinator vid Linköpings universitet.

Sabina Thelander, forsknings- och utvecklingskoordinator vid Linköpings universitet.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-06-02 06:00
Med seminariet "Vi flyttar en stad - en gigantisk samverkansuppgift" inleddes på måndagen tredagars-konferensen på Luleå tekniska universitet (LTU).
- Konferensen är en viktig arena för att synliggöra och möjliggöra samverkan. Vi är bra på samverkan och det vill vi visa. Det är bra att börja med seminariet om Kiruna för det ska märkas att de är här uppe, sade Lena Goldkuhl projektledare vid LTU.
Temat för konferensen är "Vi bygger morgondagens samhälle".
- Transporter har en stor betydelse för utveckling. När det är många aktörer är samarbete oerhört viktigt, sade Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket.
Visionen är viktig
Anders Furbeck, direktör LKAB, ansvarig för samhällsomvandlingen i Kiruna sade att det är viktigt att ha en tydlig vision som fungerar för alla; medborgare, näringsliv och besökare om man ska skapa ett attraktivt samhälle.
Åsa Dahlin arkitekt och teknologie doktor vid Riksantikvarieämbetet gav sin syn på hur de arbetar med frågor om kulturarv och kulturmiljöer .
Kristina Nilsson, professor i arkitektur vid LTU berättade om utmaningen med att samordna alla lokala förutsättningar som stora naturvärden, samisk kultur och historisk industrimiljö.
- Det är komplext när allting hänger ihop med det ska ske snabbt. Det handlar mycket om att komma överens om värderingar.
Ann-Catrin Fredriksson, chef för miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen i Kiruna fick publiken att dra på smilbanden när hon sade att kommunen för en gång skull frikostigt delar med sig ett svårlösliga problem till näringslivet.
Förutom forskare och studenter deltar representanter för näringslivet, kommuner, landsting och andra organisationer.
Konferensen hålls i samarbete med KK-stiftelsen, Sveriges kommuner och landsting, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Luleå kommun, Stiftelsen för strategisk forskning, Vinnova och Nutek.
Fotnot: "Högskolor och samhälle i samverkan", HSS, är en årlig konferens där värdskapet ligger på olika lärosäten varje år, tidigare har bland annat högskolan i Dalarna, Mittuniversitetet och högskolan i Halmstad varit arrangörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om