Fridlysta orkidéer skövlade

Fridlysta orkidéer i ett vägdike mellan Råneå och Mjöfjärden misstänks ha blivit skövlade av en väghållare. Länsstyrelsen överväger nu att polisanmäla saken.

SKÖVLADE. Jungru Maria nycklarna, som blommade i ett dike mellan Råneå och Mjöfjärden, kapades. Nu överväger Länsstyrelsen en åtalsanmälan.

SKÖVLADE. Jungru Maria nycklarna, som blommade i ett dike mellan Råneå och Mjöfjärden, kapades. Nu överväger Länsstyrelsen en åtalsanmälan.

Foto: Bert Bodin

Luleå2015-07-27 19:28

Nyligen skrev NSD om att den fridlysta orkidén jungfru Maria nycklar blommade i ett dike längs Hertsövägen i Luleå. Samtidigt gjordes en ny upptäckt av Bert Bodin i ett annat vägdike längs Sundbomsvägen mellan Råneå och Mjöfjärden. Han är allmänt naturintresserad och fotograferade orkidéerna som han uppskattade till ett hundratal. Men bara två dagar senare fanns de inte kvar längre. Han misstänkte att en väghållare hade skövlat bort dem, och anmälde därför saken till Länsstyrelsen.

– De skymmer ju inte sikten på något sätt. Det finns ju ställen där det växer meterhöga blommor, där kan jag förstå att de kapar. Men längs vägkanterna, om det inte är frågan om sly, så har jag väldigt svårt att förstå det, säger han.

Länsstyrelsens naturvårdsenhet har tittat på Bert Bodins anmälan och överväger nu att åtalsanmäla saken imorgon.

– Jag ska prata med chefen imorgon. Då ska vi se om vi lägger in en åtalsanmälan eller inte. Men det lutar åt det, säger hon.

Flera liknande anmälningar från allmänheten har kommit in under sommaren. Bland annat efter Bensbyvägen vid Ormberget i Luleå. Dikena behöver kapas för trafiksäkerhetens skull. Men länsstyrelsen har påpekat till flera kommuner att de behöver vara försiktiga och inte kapa de fridlysta orkidéerna innan de har blommat färdigt för säsongen så att de hinner sprida sina frön vidare. Annars krävs en särskild dispens. I det här fallet vet Länsstyrelsen ännu inte vem som har kapat diket.

Hur värdefulla är de?

– Det är vår kanske vanligaste orkidé. De växer gärna i vägkanterna, men de är fridlysta och man måste därför göra vad man kan för att undvika det här, säger Lena Bondestad.

Bert Bodin förklarar varför han blir upprörd.

– Jag tycker bakgrunden är viktig med alla dessa monokulturer som blir i och med en ökande specialisering av jordbruket. Mångfalden försvinner. Snart är det vägkanterna som kommer att stå för den här mångfalden. Den bör man vara rädd om faktiskt.

Orkidéer

Alla 45 orkidéarter i Sverige är fridlysta.

De skyddas av artskyddsförodningen.

Skyddet av fridlysta växter innebär vanligtvis att det är förbjudet att plocka eller förstöra växter i deras naturliga utbredningsområde. Det är inte heller tillåtet att samla in frön eller ta delar från viss växter.

Den som bryter mot artskyddsförordningen kan dömas till artskyddsbrott.

Källa: Naturvårdsverket, Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!