Sommarens tv-tablå lider samma brist på glädjeämnen som en effektivt avplockad hjortronmyr, men tack och lov finns enstaka ljuspunkter i det risiga utbudet.
Medan många på tisdagskvällarna lallar med i allsången i SVT 1 bedriver skådespelaren Morgan Freeman ”Jakten på Gud” i SVT 2. I den sällsynt tankeväckande serien har han hittills funderat över olika religioners syn på skapelsen, Gudsbegreppet, ondskan och mirakler.
I begrundandet av ondskan tyckte han sig finna ett hopp för världen, trots tidens våldsamma tillstånd.
Mannen som personifierar hoppet finns i Los Angeles. Han heter Bryon Widner och var i 16 år nynazistisk skinhead, en torped som gjorde hemska saker mot oskyldiga människor. ”Jag var en ond människa, kände att jag ville förgöra allt”, lyder hans bikt. Ånger kände han inte. Han var närmast en sociopat som bara ville skada världen.
Så träffade han en kvinna som blev hans fru och gravid. Det fick honom att rannsaka sig själv. Han insåg att han bara var del av en rutten subkultur, inte överlägsen någon. Snarare kände han sig som lägre stående.
Ett sätt att bryta med det gamla livet blev att ta bort de tatueringar han hade på halsen och i ansiktet, iögonenfallande nästan bokstavligt.
Laserbehandlingarna var extremt plågsamma, men han betraktade det som botgöring. Smärtan var en påminnelse om all smärta han orsakat så många andra.
Medan han genomgick förändringen på utsidan förändrades han också inombords. Någon form av gudomligt väsen gav sig till känna hos honom.
Några diskreta ärr är de enda synliga minnena från Widners förflutna. Inom honom finns också övertygelsen om att det hos oss alla finns både gott och ont.
Hans mål är nu att försöka vara en god människa. Han hoppas att det räcker.
Mannen som personifierade en totalt känslokall variant av världens ondska blir i programmet påtagligt rörd. Det sker när Morgan Freeman säger sig se honom som en symbol för hoppet i världen, tack vare den fullständiga förändring och förbättring han satt i verket. Att kunna göra en sån helomvändning känns mycket uppmuntrade, menar Freeman. Det går att förändra sig, att välja godheten i stället för ondskan.
Mer hoppingivande blir sällan en upplevelse vid tv-n.