Nyligen blev Lena Remahl framröstad till folkets förebild på näringslivsgalan i Luleå. Nu ska jobbcoachen mäkla fred mellan småföretagen i Norrbotten och arbetsförmedlingen. På det viset väntas fler få jobb. För samtidigt som 11 000 norrbottningar är inskrivna på Arbetsförmedlingen och
5 000 är öppet arbetslösa, så har behovet av arbetskraft aldrig varit större.
Konstruktiva
- Bland småföretagarna har det funnits många som tänkt negativa saker om Arbetsförmedlingen. I stället för att vi som organisation ska falla in i det här "gnällbältet" så har vi bestämt oss för att vara konstruktiva, säger Kjell Hjelm, regionchef Företagarna i Norrbotten.
Lena Remahl får ett eget kontor hos Företagarna och Arbetsförmedlingen flyttar därmed in direkt hos småföretagen. Hon ska där fungera som en "säljare" åt Arbetsförmedlingen och uppsöka företagare i länet.
- Det blir en enorm utmaning. Nu ska vi ro tillsammans för att nå ut till företagen. Vi hoppas att företagen ska öppna dörren för oss på Arbetsförmedlingen, säger Lena Remahl.
- De små företagen jobbar så hårt. De har behov, men inte tid att rekrytera
Kraven stegras
Enligt Göran Nilsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen Norrbotten, måste Arbetsförmedlingen inta en ny, mer offensiv, hållning för att lyckas i framtiden.
- Vi har en unik situation. Vi har en problematik där efterfrågan från företagen inte alltid stämmer med den kunskap som finns bland de arbetssökande, säger Göran Nilsson.
Han menar att kravet på de arbetssökande hela tiden stegras.
Ofta är specifikationerna på kraven otydliga.
- Det här är en spiral i samhället. Efter varje kris blir kraven högre. Man säger ingenjör, men egentligen kan det räcka med gymnasiekompetens, säger Göran Nilsson.
Projektet, som kommer på initiativ från Företagarna i Norrbotten, staras också
i fem andra regioner.