Fredagsbönen har vuxit ur Islamska föreningens lokal

Islamska föreningen i Luleå växer. I takt med det växer också missnöjet med föreningslokalen. Den anses alldeles för liten.

ÖNSKNINGEN. ”Vi har önskat en ny lokal i minst tre år”, säger Mohamed Amri.

ÖNSKNINGEN. ”Vi har önskat en ny lokal i minst tre år”, säger Mohamed Amri.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2014-05-12 06:00

Till fredagsbönen kommer mellan 50 och 80 personer medan källarlokalen på Örnäset enligt imamen och ordföranden i Islamska föreningen, Mohamed Amri, mäter endast 40 kvadratmeter och är dimensionerad för maximalt 30 personer.

– Det är minst tre år sedan vi första gången kontaktade Luleå kommun och berättade att vi behövde en större lokal. Vi träffade Karl Petersen och var sedan i kontakt med tekniska förvaltningen som skulle kontrollera om det fanns någon passande lokal. Resultatet blev att de inte hade något att erbjuda.

Islamska föreningen i Luleå har senare tillsammans med företrädare för Norrbottens islamska förening träffat Yvonne Stålnacke och presenterat problemet på nytt.

– Efter det har vi inte hört något alls, säger Mohamed Amri.

Han berättar att kvinnorna tills vidare inte alls kan delta i fredagsbönerna. De har haft ett mindre rum med egen ingång i föreningslokalen men det är tills vidare avstängt.

– Lulebo har stängt dörren på grund av risk för tegel som faller ner från hustaket. Vi har bett om en likadan skyddsanordning där som den som de har satt upp i huvudentrén till huset men fått svaret att det är för dyrt, säger Mohamed Amri.

Många kvinnor har vänt sig till honom och gett uttryck för missnöje med att inte kunna delta i fredagsbönerna.

Kvinnorna får inte be tillsammans med männen.

– Vi behöver inte ha olika rum men det måste finnas ett mellanrum mellan kvinnor och män, säger Mohamed Amri.

På söndagar är det rum där männen ber öppet för kvinnor och barn.

– De lär sig koranen och arabiska.

Kan inte männen och kvinnorna turas om att ha fredagsbön i det stora rummet varannan fredag?

– Nej. För männen är det obligatoriskt att be fem gånger om dagen och delta i fredagsbönen. För kvinnorna är det frivilligt, säger Mohamed Amri.

Ni ska bygga en moské. När kan den komma att öppnas?

– Första steget är att köpa marken som kostar 500 000 kronor. Senast jag frågade så fattades halva summan. Vi har ett år på oss att starta bygget. Om vi inte kommer i gång inom den tiden kan tillståndet att bygga på marken gå till någon annan, säger Mohamed Amri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om