För Birgitta Svendén, som fyller 60 år i morgon, är rollen som operachef en livsstil som inte lämnar något utrymme för några hobbier. En av hennes högsta önskningar är att fler vill ta del av konstformen.
- Opera är inte komplicerad utan handlar om det som är viktigt i livet.
I snart tre år har Birgitta Svendén varit operachef och vd för Kungliga Operan i Stockholm. I rollen ingår att bestämma operarepertoaren i huset, ofta med fyra till fem års framförhållning.
Genom att engagera regissörer, dirigenter, sångare och dansare - från alla världens hörn nås målsättningen om högsta konstnärliga nivå. En broms i sammanhanget är det tvåhundra år gamla Operahuset med trånga utrymmen och ett slitet maskineri. Men Birgitta Svendén påpekar att de trots detta har förmånen att arbeta på internationell nivå.
- Vi får aldrig gömma oss bakom ett gammalt hus och påstå att vi inte kan åstadkomma hög konstnärlig kvalitet.
Norrbottniskt ursprung
Till hjälp har hon sin 30-åriga erfarenhet i branschen, varav de första 25 som sångerska.
Men i och med chefsuppdraget satte Birgitta Svendén punkt för den egna sångkarriären. Sedan hon blev operachef sjunger hon varken offentligt eller privat. Däremot kan man höra spår av den skolade stämman när hon pratar.
Rösten är djup utan att vara dov. I rösten finns också en klang som understryker hennes norrbottniska ursprung. Barndomsorten heter Vuollerim och ligger nästan precis på polcirkelns gräns. Där växte hon upp som enda barnet till en pappa som var kraftverksbyggare och som på fritiden spelade klassisk musik på såväl piano som dragspel, och en mamma som älskade operetter och gärna sjöng i kyrkokören.
Handlar om livet
Birgitta Svendén kommer ihåg att hon länge trodde att alla familjer sjöng och spelade lika mycket som hennes. Med ett litet skratt berättar hon att de första sånger hon lärde sig var stycken ur Glada änkan och Czardasfurstinnan.
Att det kanske inte är helt vanligt håller hon med om. Däremot värjer hon sig mot påståendet att opera skulle vara finkultur och något som bara är till för ett fåtal.
- Det är helt irrelevant. Jag pratar om opera och balett som ska finnas för alla, säger hon och påpekar att den mesta operan faktiskt handlar om livet - svartsjuka, sorg, kärlek, närhet och så vidare.
Det låter som samma saker som man kan se på bio?
- Jo, det kan man säga. Men skillnaden är musiken som gör att du kommer att uppleva historien ännu starkare. Den ger en känslomässig upplevelse som är så otroligt stor och härligt mäktig att du helt enkelt inte kan värja dig.