Från modehus till stålverk

Ett samarbete mellan SSAB och kommunen ska leda till en bättre integrerad befolkning. Ahmad ­Nakrash från Syrien är en av del­tagarna i projektet.

Kläder. I Syrien jobbade Ahmad Nakrash med mode.

Kläder. I Syrien jobbade Ahmad Nakrash med mode.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-03-03 11:29

Mellan januari och maj genom­för Luleå kommun tillsammans med SSAB ett integrationsprojekt som ska berika båda parter. Genom att ge nysvenskar praktik på stålverket är tanken att de både ska få en insikt i svensk kultur, men också förbättra sitt språk.

Samtidigt vill företaget­ öka mångfalden och få bättr­e förutsättningar på den globala marknaden.

Under hösten 2014 gjorde­ 15 invandrare praktik på f­abriken i Borlänge. Nu är det Luleås tur att öppna dörrarna för personer med olika bakgrund.

– Jag tror att det ger en bra grund till hur den svensk­a kulturen fungerar, säger ­Birgitta Nyström från arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå kommun.

En av personerna som medverkar i projektet är 36-årige Ahmad Nakrash från Syrien. Han har tagit lektioner på SFI, men språkkunskaperna har förbättrats genom att kastas ut i arbetslivet.

– Jag måste kämpa med språket, men det går bra, säger Ahmad Nakrash.

Hemma i Syrien jobbade Nakrash på ett modehus. Han började med att städa på företaget för att sedan arbeta sig uppåt. Till slut fick han börja göra egna skisser på kläder och han hann till och med starta ett eget företag innan han flydde till Sverige.

Ahmad Nakrash är inte helt säker på vad han vill jobba med i framtiden, och trots att hans nuvarande arbete skiljer sig från det gamla trivs han bra.

– Jag saknar mitt gaml­a jobb, men jag får jobba med det hemma när jag har tid. Jag får arbeta med kläd­design till min fru eller mina döttrar, säger Ahmad Nakrash.

För att träna språket ytterligare skriver han varje dag ner tio ord som han ska lära sig.

Men enligt Robert Holm, handledare åt Nakrash, är det bara en liten del av det hela. Den stora förbättringen gör Ahmad när han får sköta det alldagliga arbetet. Han lär sig genom att fråga och få instruktioner. Men Nakrash är inte den enda som lär sig av samarbetet.

– Vi får ju lära oss mycketsamtidigt som han lär sig. Det är utbyte av livserfarenheter, säger Robert Holm.

Halva tiden för projektet har gått. Både kommunen och företaget är nöjda med resultatet, men enligt Robert Holm har ett problem uppkommit längs vägen.

– Vi vill ha honom kvar! Han är ju en av oss, säger Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om