Från bentonit till bostäder

När LKAB:s nya bentonitanläggning tas i bruk finns möjligheter att bygga bostäder på ett framtida drömboende i Luleå på Svartöberget.

GAMMALT. LKAB:s bentonitanläggning ska avvecklas då den nya tas i bruk vid den nya malmhamnen.

GAMMALT. LKAB:s bentonitanläggning ska avvecklas då den nya tas i bruk vid den nya malmhamnen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-09-15 06:00

Gräddhyllan på Svartöberget är ingen ny idé.

Förra kommunalrådet Karl Petersen vurmade för projektet.

Det var för fem år sedan och nu är läget skarpare. I mitten av oktober invigs gruvjättens nya bentonitanläggning i malmhamnen och då frigörs Svartöberget för annat än industriområde.

Det är LKAB som äger marken men kan nog tänka sig att sälja till rätt pris.

En som vill se bostäder på berget är arkitekten, MAF:s vd Mats Jakobsson.

– Det är ju ett djäkligt bra läge om man skulle bygga bostäder där. Det skulle vara enbart positivt för Luleå som vattenstad och vinterstad. Det ger positiva signaler och folk vill ju bo centralt. Det skulle bli som en riktig utveckling av Södra hamn-projektet och som då rör sig efter vattnet.

Hur många boende kunde området få?

– Det beror ju på hur man bygger, det får inte bli för tätt, men säkert ett tusentals boende. Läget är naturligtvis ett stort dragplåster.

Att bygga nytt är generellt sett mycket dyrt men läget gör att bostäderna på berget sannolikt har tillräckligt med intressenter.

– Tillräckligt för att bära de nya byggkostnaderna att bygga nytt. Helt säkert.

Stadsbyggnadschef Malin Lagervall berättar att kommunen tittat på Svartöberget som ett framtida bostadsområde.

– Det är inget nytt i att det är ett intressant område. Vi ska också bygga ett nytt resecentrum och då frigör vi Loet och Östra strand och därför kan man säga att vi lägger Svartöberget litet på is, vi prioriterar. Svartöberget ligger långt fram i tiden men vi ska titta på hur vi kan utveckla området tills dess. Det kan ju bli ett friluftsområde till en början.

– Bangården måste flyttas och Trafikverket måste ha tillgång till spåren nedanför Svartöberget. Just nu känns Östra strand och Loet viktigare

Det som banar väg för nya bostäder på Svartöberget är alltså att LKAB i nästa månad tar den nya betonitanläggningen i LKAB:s malmhamn i bruk.

Den gamla bentonitanläggningen ligger just där den gamla malmhamnen låg med adress Svartöberget.

Den var modern då den togs i bruk under 1960-talet.

Den nya anläggningen beräknas producera 200 000 ton, den gamla mäktade med 160 000 ton.

Bentonit är ett vulkaniskt lermineral som LKAB importerar från Grekland. Den mals och torkas och transporteras med järnväg till Malmfälten där den används som bindemedel när LKAB tillverkar pellets i sina stora verk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om