Från askhög till nytt Folkets hus

För sex år sedan brann Folkets hus i centrala Luleå ner till grunden.- Nu ska fågel Fenix resa sig ur askan, säger Ulrika Lundberg, ordförande i Folkets hus-föreningen som planerar byggstart av den nya fas-tigheten nästa år.

Brända tomten. Här i kvarteret Katten 6 i centrala Luleå ska Folkets Hus-föreningen bygga nytt med start nästa år. I april är det sex år sedan som Folkets Hus totalförstördes i branden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Brända tomten. Här i kvarteret Katten 6 i centrala Luleå ska Folkets Hus-föreningen bygga nytt med start nästa år. I april är det sex år sedan som Folkets Hus totalförstördes i branden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-03-04 06:00
Det var den 3 april 2003 på morgonen som en brand totalförstörde Folkets hus. Förutom Folkets hus-föreningen fanns där också Vänsterpartiets lokaler och restaurangen O´Learys - samtliga blev hemlösa.
Nu är alltså tiden mogen för att bygga nytt.
- Det är ju tråkigt att tomten bara står där.
Högre än tre våningar
Folkets hus-föreningen har tillsammans med MAF Arkitektkontor bildat ett projektbolag för att komma igång med planering av det nya huset. Det gamla var tre våningar men det nya ska bli högre.
- Vi måste bygga högre för att få ekonomi i huset.
Det betyder i sin tur att nytt bygglov måste sökas och sådant kan ta tid.
- De som bor omkring måste få säga sitt och kanske överklaga bygglovet.
Det finns än så länge inga skisser eller planer för hur den nya fastigheten ska se ut men den är tänkt att rymma, förutom Folkets hus-föreningen, också lägenheter, kontorslokaler, samlingslokaler, handel och café/restaurang och annat.
Miljövänligt hus
- Vi hoppas att det blir ett hus som i likhet med det gamla kommer att få en speciell plats i Luleåbornas hjärtan.
Huset kommer också att byggas "miljövänligt".
- Nya tider kräver nya hus och vi vill bygga energisnålt och ekologiskt. Vi tror också att låga energikostnader måste vara intressanta för hyresgäster. Det kommer säkert att vara intressant för företag som har miljötänk i verksamheten.
Byggstart 2010?
Mats Jakobsson är arkitekt på MAF Arkitektbyrå.
- Det gäller att trycka på och sedan är det lika mycket en press på oss själva att komma igång.
Hur lång tid tar det att bygga huset?
- Mellan ett och ett och ett halvt år.
Ulrika Lundberg beskriver ett projektet ligger i sin linda men räknar med byggstart under 2010.
- Det borde innebära att Luleå kan ansöka om Bomässa 2013 för att då visa upp den intressanta byggnaden.
Polisen fick aldrig tag i någon för den anlagda branden som förstörde Folkets hus för sex år sedan. Restaurang O´Learys återuppstod i lokaler i korsningen Nygatan och Köpmangatan men lades ner för något år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om