Framtidsvisioner för synskadade i Barentsregionen

LULEÅ. Synskadeorganisationerna i Sverige, Finland och Norge träffas i dagarna för att sätta igång ett samarbete. Man diskuterar visioner och försöker komma fram till konkreta förslag. I framtiden hoppas man få med hela Barentsregionen i samarbetet.

Holger Holte testar de speciella handdatorerna, som bland annat har punktskrifts-display. Teknikern Fredrik Palo berättar om specifikationerna. FOTO: Göran Ström

Holger Holte testar de speciella handdatorerna, som bland annat har punktskrifts-display. Teknikern Fredrik Palo berättar om specifikationerna. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2008-05-17 06:00
Thord Keskitalo är ordförande Synskadades riksförbund, SRF,
i Norrbotten och står som värd för den första Barentskonferensen för synskadeorganisationerna i Sverige, Finland och Norge.
- Vi har jämfört situationen för synskadade i våra länder och funnit många likheter. Under konferensen vill vi diskutera visioner och bilda en arbetsgrupp där vi kan utbyta idéer och lösningar när det gäller till exempel rehabilitering och arbetsmarknad, säger han.
Initiativet till konferensen kommer från Norges Blindeförbund
i Tromsö.
- Vi träffades i Rovaniemi för fyra år sedan. Det var dags att följa upp det med en riktig konferens, säger Roger Riise, det norska förbundets ordförande.
Eva Björk, verksamhetsledare på SRF, ger exempel på liknande samarbeten.
- Det är viktigt att de regionala förbunden lever och träffas över gränserna. I Skåne och Danmark finns till exempel ett gott samarbete mellan synskadade kvinnor.
Återkommande konferenser
Hon hoppas att konferensen ska utmynna i konkreta aktiviteter som medlemmarna kan delta i, till exempel idrottsturneringar.
- I framtiden vill vi gärna få med Ryssland, som ju också ingår i Barentsregionen. Norge och Finland har redan enskilda samarbeten med Ryssland som har gett goda resultat, säger Thord Keskitalo.
Samarbetet är än så länge i sin linda, men tanken är att det ska fortsätta och fördjupas, gärna med återkommande konferenser där de olika förbunden turas om att vara värdar.
Man kommer också att undersöka möjligheten att söka EU-pengar till framtida projekt.
Under konferensen visar Polarprint, en av konferensens sponsorer, upp olika tekniska hjälpmedel för synskadade.
Bland annat digitala talbokspelare, som även kan läsa upp textfiler, samt förstoringshjälpmedel. Holger Holte från Norge blir intresserad av ett par handdatorer för synskadade tillverkade i Korea.
- Teknologiska hjälpmedel är mycket tillgängliga i Norge och i Sverige. Men det kostar pengar, så man är beroende av en välfärdsstat för att ha råd med dem, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om