SSAB bygger nytt stålverk - "Luleå blir först ut"

SSAB gör en framtidssatsning i Luleå och investerar mångmiljardbelopp i ett nytt toppmodernt stålverk. "Ett sådant här koncept finns inte i Europa i dag. Luleå blir först ut", säger koncernchefen Martin Lindqvist till Norr media.

Inom åtta år planerar att SSAB att stänga masugnen och koksverket i Luleå för att i stället tillverka stål med hjälp av elektricitet. "Vi är jättestolta att göra den här investeringen i Luleå, men det kan vi göra tack vare att vi har så många erfarna och duktiga medarbetare däruppe."

Inom åtta år planerar att SSAB att stänga masugnen och koksverket i Luleå för att i stället tillverka stål med hjälp av elektricitet. "Vi är jättestolta att göra den här investeringen i Luleå, men det kan vi göra tack vare att vi har så många erfarna och duktiga medarbetare däruppe."

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2022-01-28 16:31

Nu höjer stålkoncernen tempot i sin gröna omställning. Målet var tidigare att ta bort alla utsläpp av koldioxid fram till 2045.

I dag är ambitionen inom åtta år.

Stålkoncernen har tidigare aviserat att masugn och koksverk i Oxelösund kommer att stängas 2026 och ersättas av ett så kallat elektrostålverk som ska leverera stålämnen till befintliga valsverk.

På fredagen presenterades en investering på 45 miljarder kronor i ett nytt produktionssystem. Det handlar om två nya anläggningar som ska byggas i Luleå och i finska Brahestad.

Konceptet kallas "mini-mills". SSAB har två liknande anläggningar i USA. Det handlar om kompletta sammanhållna produktionsanläggningar med elektrostålverk och valsverk.

Förstudien beräknas att ta 1,5-2 år. 

Den nya anläggningen ska byggas upp parallellt med pågående stålproduktion. Investeringen finansieras ur egen kassa och kommer i slutänden att innebära en mer kostnadseffektiv produktion med möjligheter till ett bredare sortiment. 

I dag produceras stålämnen i Luleå, men i framtiden kommer produktionen även att omfatta valsade produkter. Enligt Martin Lindqvist innebär investeringen en något högre produktion och medför en stor utmaning inför framtiden.

– Vi behöver utbilda och kompetensutveckla vår personal i Luleå, men det handlar samtidigt om att framtidssäkra arbetstillfällen. Förändringen lär inte få någon större effekt på antalet anställda. Det handlar mer om ett spännande projekt där vi tillsammans behöver skapa nya produktionsvägar, förklarar Martin Lindqvist.

Processen kring ett nytt miljötillstånd har redan satts i gång. 

SSAB:s koncernchef betraktar den framtida kraftförsörjningen som en större utmaning. 

– Vi är beroende av kraftöverföring av fossilfri el, men i de diskussioner som vi hittills haft med myndigheter, företag och kommuner upplever vi att det finns ett stort stöd. Alla verkar vara inriktade på att ta bort åtta miljoner tons utsläpp av koldioxid – ju förr desto bättre, säger Martin Lindqvist hoppfullt.

Planen förutsätter en utbyggnad av elnätet till industriområdet i Svartöstaden. Martin Lindqvist tror att det finns en framkomlig väg att lösa knuten.

– I dag finns det ett elöverskott på 15 terawatttimmar i prisområde 1. SSAB i Luleå kommer att behöva två av dom. Vi tycker att det är en bra idé att förbruka elen och skapa arbetstillfällen där elen framställs, understryker Martin Lindqvist.

2017 tog SSAB tillsammans med Vattenfall och LKAB initiativ till Hybrit-projektet som i dag beskrivs befinna sig i slutfasen. En första testanläggning som framställer järnsvamp kommer att byggas i Vitåfors.

Nästa investering hamnar alltså i Luleå. En ökad efterfrågan av fossilfritt stål är skälet till att SSAB höjer tempot i sin gröna omställning. Enligt Martin Lindqvst har många nya kunder närmat sig stålkoncernen under de senaste åren och velat sluta avtal. 

– Vi räknade med att efterfrågan på fossilfritt stål skulle främst finnas bland tunga transporter som exempelvis lastbilar och andra fordon, men vi har fått förfrågningar från företag som vi inte ens visste köpte in stål. Det finns en stor efterfrågan på fossilfritt stål ute i världen. Alla inser grundproblematiken att vi måste göra något åt utsläppen av växthusgaser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!