Framtidens kockar gör upp i stora tävlingen: "Känns pirrigt"

Förberedelserna är i full gång på restaurang- och livsmedlesprogrammet på Luleå gymnasieskola. För senare i veckan hålls där finalen av årets upplaga av Juniormedaljen – Norrlands största kocktävling för gymnasieelever.
– Det känns pirrigt och spännande, säger Finn Custemo, 18, som är en av de tävlande.

Finn Custemo, 18, Nicol Krasimirova, 17, Emma Karlsson Lohiniva, 16, och Hilma Lundhamn, 16, ska alla tävla i finalen av Juniormedaljen på torsdag.

Finn Custemo, 18, Nicol Krasimirova, 17, Emma Karlsson Lohiniva, 16, och Hilma Lundhamn, 16, ska alla tävla i finalen av Juniormedaljen på torsdag.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2025-02-04 19:00

Årets upplaga av Juniormedaljen anordnas av Svenska kockars förening Norrland, Luleås restaurang- och livsmedelsprogram och Bodens restaurang- och livsmedelsprogram.

undefined
Det jobbas på för fullt i köket på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola.

Tävlingen samlar unga kockar från gymnasieskolor i Umeå, Boden, Luleå, Härnösand och Bollnäs, och totalt kommer åtta lag tävla i finalen. Luleå deltar med två lag, medan Boden bidrar med tre.

– Alla lagen kommer redan i morgon och då ska vi tillsammans med vår årskurs två bjuda dem på en trerättersmiddag, gå igenom lite regler och de ska få bekanta sig med varandra. Vi tror också att tävla för eleverna är mer än bara tävla i matlagning, de knyter kontakt med likasinnade från andra skolor och andra delar av Sverige, säger Viktor Aspvik, kökslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Luleå gymnasieskola.

undefined
Viktor Aspvik menar att tävlingen är ett bra sätt för eleverna att knyta nätverk med likasinnade. "Många av våra elever som har gått här tidigare och har tävlat och så, de är numera i Stockholm och jobbar och kanske med sådana de tidigare träffat och försöker tävla vidare i juniorkocklandslag", säger han.

 I ett av köken på Luleå gymnasieskola, där tävling kommer hållas på torsdag, är förberedelserna i full gång.

– Det känns bra men lite nervöst, säger Hilma Lundhamn i årskurs 1, som ska tävla tillsammans med Emma Karlsson Lohiniva.

– Vi har tränat mycket under den senaste månaden. Vi har kommit på vad vi ska göra för rätt, sen har vi tränat på den och de olika momenten och gjort lite småändringar för att det ska bli så bra som möjligt, säger Emma Karlsson Lohiniva.

undefined
Emma och Hilma går båda första året på Luleås restaurang- och livsmedelsprogram och utgör ett av lagen som tävlar från Luleå på torsdag. "Jag har alltid haft intresse av matlagning, hela mitt liv typ", säger Emma, som även tävlat i matlagning tidigare. 2021 vann hon Sveriges yngsta mästerkock på TV4.

På finaldagen ska de tävlande laga en varmrätt inför en professionell jury, där metod, utseende och smak bedöms. Alla har samma huvudråvara – reninnanlår – men tillagningssätt och tillbehör väljer lagen själva.

Under dagen sker även kunskaps- och handlagstest, där eleverna får visa sina kunskaper i att vispa maräng, slå en majonnäs samt bedöma råvaror.

undefined
Hög koncentration när det tränas på att vispa maräng och slå majonnäs.
undefined
Vispa maräng är en av utmaningarna i det kunskaps- handlagstest som kommer ske under tävlingsdagen.

Vad lagen ska tävla med för rätt är fortfarande hemligt, men kan de ge en ledtråd?

– Något väldigt gott, säger Emma och skrattar.

undefined
Reninnanlår är huvudråvaran vid tävlingen. Lagen väljer själva tillbehör samt tillagningssätt.
undefined
"Jag började att göra en rätt, sen har jag byggt på, ändrat och tagit bort", säger Finn Custemo om hur han och hans lagkamrat kommit fram till vad de ska laga för rätt på finaldagen.

Tiden tror de kommer bli den största utmaningen under tävlingen, både att hinna bli klar i tid men även att inte bli klar för snabbt.

– Det får inte hända, det ser lite slarvigt ut om man bara står i en timme, säger Finn Custemo.

– Och maten blir kall, tillägger Nicol Krasimirova, som ska tävla tillsammans med Finn.

Lagens inställning inför torsdagens tävling är att bara fokusera på sitt eget.

– Så länge man är nöjd själv med det man har gjort, så tänker jag att det är bra, säger Emma Karlsson Lohiniva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!