Med klimathot hängandes över mänskligheten måste vi inte bara flyga mindre eller källsortera mer. Vi måste också bo smartare. EU har satt upp ett mål för att alla nya hus från och med 2021 ska förbruka i princip ingenting. Om sex år ska så kallade passivhus alltså inte vara ett exotiskt undantag utan snarare en ny byggstandard. Ulf Nordwall menar att det är fullt möjligt att bygga hållbara hus med låg eller ingen energiförbrukning även i kallt klimat, men det är en utmaning i ett land som Sverige. Han tror inte att vem som helst kan bygga en hållbar sommarstuga i framtiden.
– Det krävs ännu högre krav av hantverkaren och det är en trend jag ser öka. Det är jätteviktigt att det är en kunnig hantverkare som bygger.
Ett passivhus kräver tjocka väggar för att hålla värmen, tjockare ju längre norrut huset ska stå. För att hålla värmen tejpas dessutom alla skarvar med plastfolie för att undvika värmeläckage. Den största utmaningen säger Nordwall består i att sörja för en god ventilation i ett helt tätt hus.
Ulf Nordwall säger också att hållbara hus handlar om mer än energieffektivitet, att trivas där man bor är också hållbarhet.
– Tänk dig att du bygger hundraprocentigt hållbart men ingen vill bo där. Är det då verkligen hållbart? Det gäller att bygga trivsamt.
Att trivas i sin bostad är av intresse för alla. För den som ska bo där, naturligtvis, men också för den som bygger. Minskad omsättning av hyresgäster innebär minskat slitage på fastigheten. Hållbarhet ska genomsyra hela byggprocessen, till och med för hur huset placeras. Mindre fönster åt byggs norr, och större åt söder för att minska värmeläckage. Stora fönster åt söder täcks gärna med ett långt takskägg, en "keps," som minskar instrålning på sommaren. Att bygga hållbart kan innebära en högre initial kostnad, men den tjänas ofta igen. En smartare konstruktion som förbrukar mindre energi kombinerat med minskat slitage från boende som trivs i huset, blir billigare i längden. När huset väl ska rivas blir det dessutom billigare om man valt miljövänliga material som inte är belagda med höga miljöavgifter. Men ett hållbart hus ska stå länge för att verkligen vara hållbart. Nordwall säger att ett hus byggt på hållbart vis utan tvekan står i 100 år.
– Det tror jag definitivt, absolut. Förutsatt att de som bor där är aktsamma.