Debatten i dagens kommunfullmäktige var häftig om den nya målbilden för skolan, som innebär att kommunledningen för fram mål om större skolenheter, bland annat för att lättare kunna rekrytera lärare till heltidstjänster.
– Lärare ska finnas i klassrummet, inte sitta i bil mellan olika arbetsplatser eller ha många deltider. Man vill ha kollegor och de arbetstillfällena måste vi erbjuda, sa Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Enligt henne kommer vissa mindre skolor att försvinna, samtidigt som nya skolor ska byggas.
– Barnen bor inte på samma ställen som för 30 år sedan, sa Sammeli.
Men flera oppositionspartier varnar för att den nya linjen kommer att leda till nedläggningar av skolor i byarna.
– Det är tydligt att S vill centralisera. Våra byaskolor kommer inte att finnas kvar. Jag känner stor oro, sa Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet.
C, V, FP, SD, RS och KD ville ha en återremiss, men Miljöpartiet och Moderaterna stödde Socialdemokraternas linje. Det innebär att målbilden blev klubbad av kommunfullmäktige.
– Det här är inga besparingar vi tittar på. Det kommer inte bli större klasser, snarare tvärtom. Det kan bli fler klasser på samma skolenhet, sa Carina Sammeli.
Thomas Olofsson, Folkpartiets gruppledare, varnade för att större skolor inte är bra för alla barn.
– Vi har diskuterat landsbygdsskolor. Jag tycker att det är något av det viktigaste som finns, att ett mindre samhälle har tillgång till en skola, sa han.
Jonas Brännberg (RS) anser att det är märkligt att fatta beslut om skolans målbild innan personalen fått säga sitt.
– Det är verkligen att backa in i framtiden, sa han.