Främlingsfientlig - mot SD

Flera hatbrev har domprosten Peter Jonsson fått ta emot efter händelserna i Storkyrkan.- Jag betraktas som främlingsfientlig mot Sverigedemokraterna. Det kan jag leva med, sade han.

Karin Enberg, chef för Norrbottensteatern, och Peter Jonsson, domprost i domkyrkoförsamlingen, var två av dem som debatterade.

Karin Enberg, chef för Norrbottensteatern, och Peter Jonsson, domprost i domkyrkoförsamlingen, var två av dem som debatterade.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2010-10-13 06:00
Just främlingsfientligheten var temat för det samtal som hölls i Kulturens hus på tisdagen.
Den moderate riksdagsledamoten Krister Hammarbergh, som var på plats i Storkyrkan, berättade hur han reagerade när uttåget skedde (se bakgrund).
- Det kändes obehagligt. Blicken hos Björn Söder fick mig att få dåligt. Han reste sig först sedan följde resten med som en fårskock.
Det som berörde honom mest illa var blicken hos Söder.
- Den var glödande. Inte behaglig, sade han och ifrågasatte hur Sverigedemokraternas riksdagsledamöter kunde reagera så över biskopens ord.
Enligt domprosten Peter Jonsson var det som Eva Brunne sade något som sägs i varenda vettig predikan, då det handlar om kärnan i det kristna evangeliet.
- Det är ett tankefel att bara vi blir nog lika kan vi bygga upp det goda samhället för oss själva, konstaterade han och manade samtliga åhörare att ta diskussion om den människosyn som finns hos dem som pratar illa om andra människor.
Oro för barnen
Att främlingsfientlighet finns här var den samlade panelen överens om.
- Det är rätt utbrett i Norrbotten också, sade landstingsrådet Kent Ögren (S) som konstaterade att främlingsfientligheten inte försvinner om Sverigedemokraterna åker ur riksdagen nästa val.
Även till vardags möts många med annan bakgrund av främlingsfientlighet.
Tanja Hagert, Romanikvinnans rätt i samhället, berättade om sin oro för att barnen inte ska få utbilda sig. Att de mänskliga rättigheterna inte ska gälla dem i framtiden.
Media fick sig även en och annan känga.
- Media har en förkärlek till det negativa, sade Sveriges Radios redaktionschef Lisa Wede som hade förhoppningar om att media skulle ta mod till sig och visa på
invandrare på annat sätt än som kriminella.
Problem med integrationspolitiken
Finns det en rädsla att ta upp problem med invandrar- och flyktingpolitiken, frågade kvällens moderater Li Skarin.
- Vi har haft problem med integrationspolitiken, erkände Krister Hammarbergh och konstaterade att det mest märkts i förorter.
3,8 procent av norrbottningarna röstade på Sverigedemokraterna. Något som fick Luleås gymnasiechef Bengt Augustsson att utbrista:
- Det är exakt 3,8 procent för mycket.
Röda Korsets Ulrika Åström ansåg det vara förenklat att bara vinka på SD:s intåg i riksdagen.
- Främlingsfientlighet och rasism försvinner inte. Det är lite förenklat att bara prata om Sverigedemokraterna.
Bakgrund
Vid riksmötets öppnande hölls gudstjänst i Storkyrkan.
Eva Brunne, biskop i Stockholms stift sedan november 2009, predikade bland annat om rasism och främlingsfientlighet:
- Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund - att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld - det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade hon.
Talet fick Sverigedemokraternas riksdagsgrupp att tåga ut ur kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om