Fram- tiden (s)om kom av sig
"Vi vågar satsa på framtiden" hette det i valannonsen.Nu har ett par av framtidsnamnen lämnat politiken och andra lyser med sin frånvaro på kommunfullmäktige.- Mandatperioden på fyra år är en lång tid för ungdomar. Det kan hända saker och det måste vi acceptera, säger Britt Westerlund, arbetarekommunens ordförande.
Politiken bortvald
- De tvingades prioritera, Malin prioriterade jobbet och Johan studierna vid universitetet. Båda tyckte att det var jättesvårt att förena politiken med jobb och studier. Det kan vara svårt att kombinera utbildning eller yrkeskarriär med en politisk karriär, säger Britt Westerlund.
Andra nya namn som fanns i valannonsen fick visserligen stiga in, men en av dem har lyst med sin frånvaro. Martina Hedström har inte deltagit i ett enda av de fyra fullmäktigemöten hon kallats till.
Frånvaron från fullmäktigemötena har också varit hög bland andra unga, som Fredrik Lundh, Lenita Karlsson och David Nordström.
Britt Westerlund ser dock ingen anledning för partiet att ingripa.
Svårare att hinna med
- Det beror på skälet till frånvaron. Om det är sjukdom eller vistelse utomlands ett halvår så är det acceptabelt om ledamoten sagt till och anmält frånvaron.
Så det finns inte skäl att stiga av för den som är frånvarande mera än närvarande under ett år?
- Jo, om man uteblir utan skäl, inte har lust att delta i mötena. Då har vi andra att sätta in. Vi bedömer det från fall till fall.
Britt Westerlund har över 20 års erfarenhet och beskriver det som allt svårare att vara fritidspolitiker.
- Det beror på arbetsmarknaden med mera slimmade organisationer. Det är inte längre så enkelt att ta ledigt för politiska uppdrag. Nu med finanskris och lågkonjunktur är risken att fler väljer att stiga av.
FAKTA
i Luleå har 61 ledamöter och sammanträder en gång i månaden, sista måndagen i månaden, förutom juli månad.
När en ledamot av fullmäktige är frånvarande träder en ersättare in. Under 2008 var den genomsnittliga frånvaron 24 procent, vilket betyder 15 av 61 ledamöter.
Frånvaron under 2008 skilde sig mellan partierna. Ett parti hade ingen frånvaro alls, sjukvårdspartiet, och så här såg närvaroligan ut:
Sjukvårdspartiet 100%
Vänsterpartiet 93%
Folkpartiet 91%
Kristdemokraterna 91%
Miljöpartiet 91%
Rättvisepartiet 85%
Socialdemokraterna 75%
Centerpartiet 71%
Moderaterna 61%
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!