Enkät: Hur ska Luleå växa? • Politikerna svarar

Den gröna omställningen är i startgroparna och snart behövs ytterligare arbetskraft i Luleå. Hur ska staden växa?

Nu har vi frågat Luleås gruppledare i kommunfullmäktige hur Luleå ska växa i framtiden.

Nu har vi frågat Luleås gruppledare i kommunfullmäktige hur Luleå ska växa i framtiden.

Foto: montage

Luleå2022-08-06 13:00

Carina Sammeli (S):

Det är ingen tvekan om att den gröna tillväxten i Norrbotten kommer att ske. Det finns varken tekniska eller ekonomiska hinder för den. Tillgång till förnyelsebar el, närhet till naturresurser och klimatsmarta transporter gör oss attraktiva för företagsetableringar. Men det kommer inte att ske utan hårt politiskt arbete. Det behövs industritomter, bostäder, infrastruktur och samhällsservice. Att vi klarar kompetensförsörjningen är också avgörande för utvecklingen. Därför samarbetar vi med företag för att skapa utbildningar som ger den kompetens de behöver.

Samuel Ek (KD):

Det gäller inte bara att få människor att komma hit. Vi måste även få dom att vilja leva här. En stark välfärd där man ser en kommun som satsar på barn, ungdomar och de äldre är otroligt viktigt för att skapa just den viljan. Att skapa ”vikänsla” mellan kommun, näringsliv och civilsamhället och se hela kommunen som tillväxtplats blir väldigt viktigt. Idag är målet att Luleå ska vara befolkat med 80 procent i staden och 20 procent på landsbygden. Vi vill ändra detta till 70-30. Landsbygden är viktig!

Tomas Söderström (L):

För att klara skolan och omsorgen behöver vi bli fler Luleåbor. Friheten att själv välja var och hur man vill bo är primär för oss, i hela kommunen. Därför är det viktigt att fortsätta hålla takten i bostadsbyggandet med olika typer av bostäder för alla. Vi tycker att det är viktigt att fler alternativ är viktigt och därför behöver kommunen vara mer aktiv att skapa möjligheter till byggande både i centrum och på landsbygden. Hittills har kommunen inte kunnat hålla flera bollar i luften samtidigt.

När Luleå växer blir vi också mindre sårbara och mer anpassningsbara vid förändrade situationer i samhället.

Nina Berggård (V):

Industriexpansionen är en nationell angelägenhet och därför måste staten vara med och ta ansvar för expansionen.

Det behövs ett statligt investeringsstöd för de nya bostäder som ska byggas. Luleås bostadsområden måste fortsätta att vara blandade med småhus, hyresrätter och bostadsrätter. Det motverkar segregation och sociala problem.

Kommunen måste köpa in mark och planera för nya företag arbetsplatser.

Evelina Rydeker (MP):

● Förenkla bygglovsprocessen, både i stad och på landsbygd.
● Vi ska vara rädda om kommunens fastigheter. Underhålla, renovera, bygga skonsamt och hållbart.
● Hyresrätter ska värnas.
● Kommunen och stadskärnan ska byggas för människor, med säkra trafiklösningar som prioriterar transporter med kollektivtrafik, cykel och till fots.
● Alla ska kunna ha inflytande över utvecklingen i Luleå kommun. Politiken ska bedrivas i dialog så att alla kan vara med när Luleå ställer om!

Anders Josefsson (M):

För att möjliggöra att snabbt komma i gång med byggande av både bostäder och verksamheter vill inventera äldre detaljplaner och uppdatera dessa för att skapa större möjligheter till byggnation vilket är enklare och mindre tidskrävande än att tillskapa nya.
Luleå har 279 mil stränder, eller ca 35 meter per invånare. Vi vill öka möjligheterna till att etablera bostäder och mindre verksamheter i strandnära lägen. Människor vill bo inom synhåll från vatten och besöksnäringen kan växa kraftigt med verksamhet nära vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!