Frågan det pratas lite om i skolan

Tafsa på "skämt" eller skrika glåpord – skolan är den plats där ungdomar oftast utsätts för sexuella trakasserier, enligt en rapport från polisen. Skolverket vill sätta fokus på frågan.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-09-06 19:41

Det är Sveriges radio som tar upp en rapport från Polisens underrättelseenhet NOA, som handlar om sexuella ofredanden av ungdomar. Enligt SR har polisen tittat på anmälningar som gjorts av ungdomar upp till 17 år, de senaste fem åren. Resultatet är 10 705 anmälda ofredanden från 2011 till februari 2016. Och 2 224 anmälningar rör ofredanden på sociala medier. Rapporten visar också att skolan är den fysiska plats där de flesta blir utsatta.

Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket, säger till SR att skolor ligger efter i det förebyggande arbetet och att sexuella trakasserier är något det inte pratas så mycket om. Lizette Råberg, musik- och SO-lärare på Björkskataskolan i Luleå, känner igen sig i det.

– Vi är nog som de flesta andra skolorna, vi har inte något riktat arbete mot sexuella trakasserier. Det är bra att det kommer upp till diskussion och att det sätts på agendan. Det är viktigt, säger hon.

Björkskataskolan är Luleå största högstadieskola med 296 elever i årskurs 7-9. Under lektionstid råder mobilförbud.

– Hela mobilfrågan är komplex. Mobilen är en del av vår vardag samtidigt som den kan orsaka jobba situationer, säger Råberg.

Skolans rektor Elisabeth Landström:

– Inga mobiler på lektionen säger vi, men det finns hela tiden andra tillfällen. Det gäller att få eleverna att förstå att vissa saker gör man inte. Och att det är handlingen som är farlig, inte mobilen.

Skolans elevråd ska anordna temadagar om mänskliga rättigheter, där ska de lyfta frågan.

– Vi jobbar hela tiden mot mobbning och trakasserier men vi tänker belysa sexuella trakasserier lite extra också, säger Saga Midfjäll, 15, elevskyddsombud i elevrådet.

Hon och elevrådsordförande Julia Kinell, 15, känner sig trygga på Björkskataskolan.

– Jag har hört om personer som haft dåliga upplevelser av sociala medier. Det har spridits bilder och sådär. Det hänger kvar länge, för det går inte att ta bort. De som utsätter andra tänker inte så långt, och tänker inte på konsekvenserna, säger Saga Midfjäll.

– Det kan hända att folk tafsar på någon, som ett skämt, och förstår inte att de gör fel eller att det kan kännas fel för den andra personen. Det kan vara svårt för den som blir utsatt att säga ifrån, eller veta hur man ska reagera, säger Julia Kinell.

Borde skolan göra mer?

– Det handlar om att belysa, att lära folk att det är inte okej om man inte är med på det. Vi borde prata mer om det, säger Saga Midfjäll.

– Och även i tidigare åldrar, säger Julia Kinell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!