Händelsen utspelade sig en regnig kväll i oktober. Ett sällskap på sex till tio personer är på väg till en restaurang och passerar övergångsstället på Södra hamnleden i höjd med Kungsgatan. Plötsligt kommer en personbil och kör rakt in i gruppen, mannen och kvinnan träffas av bilen.
"Sedan vet jag inget mer, jag ligger där. Jag skrek och bara landade på marken", säger kvinnan i polisförhör.
Mannen berättar att han höll en stor resväska i handen när bilen träffade honom, han föll ner mot marken och blev liggande. Resväskan flög upp i luften och träffade bilen.
Vittnen till olyckan menar att trafiksignalen visade grönt ljus för gångtrafik när sällskapet korsade Södra hamnleden.
Med påslagna blåljus anländer polis, ambulans och räddningstjänst till olycksplatsen. I polisrapporten står det att läsa att personal från räddningstjänsten uppgav att de misstänkte att föraren av personbilen, en kvinna i 60-årsåldern, var påverkad av alkohol.
Till polisen säger föraren att hon endast druckit två glas champagne under en vernissage precis innan hon satte sig i bilen och körde. Hon känner sig inte berusad och vill inte medverka i förhör, hon tycker hon är alldeles för trött. En av poliserna upplever henne som nonchalant och som att hon inte uppfattade allvaret i situationen.
Inte heller efter att polisen delgett kvinnan analysresultatet som vittnade om grovt rattfylleri verkade hon inse allvaret.
"Hon uppvisade tecken på att vara berusad genom att vara överdrivet självsäker, talade osammanhängande och tenderade att avbryta mig och kollegan när vi samtalade sinsemellan och när vi delgav henne information", enligt polisrapporten.
Kvinnan och mannen som blev påkörda fördes till sjukhuset i Sunderbyn med ambulans. Där håller polisen ett första förhör för att få en lägesbild kring deras skador. Kvinnan har bland annat skrubbsår i ansiktet, ont i kroppen och kraftig huvudvärk. Mannen i sin tur befinner sig på undersökning då han bland annat fått en fraktur i benet.
Nu åtalas föraren av personbilen för grovt rattfylleri, promillehalten uppgick till 1,48. Hon åtalas även för vållande till kroppsskada, grovt brott.
Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0 promille alkohol i blodet. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader, enligt uppgifter från Trafikverket.