Förtur klubbades efter en tuff debatt

Moderaterna gick hårt åt förslaget att ge nyanlända förtur i Lulebos lägenhetskö. "Det här är politik när den är som sämst", säger Krister Hammarbergh (M) i talarstolen.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-08-29 16:36

Förslaget som politikerna hade att ta ställning till var att Lulebo ska, fram till 1 juli 2017, upplåta 25 procent av bolagets lägenhetsomsättning till personer med permanent uppehållstillstånd. Lulebo ska också ta kontakt med Rikshem och Nordhalla som köpt delar av deras bestånd.

LÄS MER: Så ska nyanlända etablera sig i Luleå

Även om debatten blev utdragen så var partierna i stora drag överens om att bifalla förslaget, men med några tillägg här och där.

Moderaterna och Sverigedemokraterna ville däremot kasta det i soptunnan.

– Märkligt förslag helt utan beräkningar. Vad baserar man det här på?, säger Anders Josefsson (M) som efterfrågade mer underlag till varför man landat på just den procentsatsen att Lulebo ska lösa 80 procent av Luleå kommuns bosättningsuppdrag.

– Det logiska hade varit att börja i andra änden, inventera våra egna lokaler, undersöka privata fastighetsägare, tittat på moduler- och baracklösningar. Det här kommer att skapa en väldig konflikt, säger Josefsson.

Partikollegan Krister Hammarbergh kritiserade att det ska vikas 25 procent av en bostadskö som knappt rör på sig.

– Det här förslaget till beslut är ett typiskt politiskt beslut som inte löser några som helst problem men där man kan peka på att vi tog i alla fall ett beslut. Det här kommer att reta människor och inte lösa situationen, säger Krister Hammarbergh.

Sverigedemokraterna tyckte det var orättvist.

– På Lulebos hemsida står det angående bostadskön att samma regler gäller för alla. Men det gör det inte om man fördelar ut bostäder på detta sätt, säger Carita Elfving.

Liberalerna och Landsbygdspartiet godtog det ursprungliga förslaget men ville gärna se att det även gällde för ungdomar. Centerpartiet ställde sig också bakom förslaget men ville stryka procentsatsen, 25 procent.

– Det är fel att sätta in en procentsats eftersom vi inte vet vad behovet är. Plus att vi har andra medborgare som är i behov av bostäder, säger Carola Lidén.

LÄS MER: Lulebo ska bygga åt nyanlända

Bakgrunden till att Luleå kommun väljer att göra förändringen handlar om en ny lagstiftning som gör att kommuner måste stå för bostad åt personer som fått permanent uppehållstillstånd. Socialdemokraternas Yvonne Stålnacke tycker det känns bra att Luleå kommun tar sitt ansvar.

– Vi ska göra det här av många olika anledningar. Vi har en stor brist på många yrkesgrupper och fram till 2025 kommer vi i Norrbotten rekrytera 41 000 personer. De finns inte idag. Därför ska vi ta emot de här människorna med öppna armar. Det är självklart att vårat kommunala bostadsbolag ska vara en del av lösningen.

Rättvisepartiet Socialisterna gillade förslaget men passade på att ge kritik åt Socialdemokraterna. Jonas Brännberg menade att Luleå gjort sig av med möjligheter att ge skydd och boende åt människor som flytt från krig i och med att de sålde ut lägenheter.

– Nu står det i Rikshems avtal att två procent ska användas för sociala behov, säger Brännberg.

Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställde sig också bakom förslaget om förtur för nyanlända som till slut klubbades igenom av fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om