Fortsatt tufft läge i Malmfälten

Fortsatt tufft läge i Malmfälten medan företagen vid kusten ser betydligt ljusare på framtiden. Det är några slutsatser i Norrlandsfondens konjunkturbarometer som presenterades på tisdagen.

NORMALA NIVÅER. Nationalekonomen Magnus Saltveit, SCB, säger att näringslivet i Norrbotten befinner sig i en normalkonjunktur. "Framtidsutsikterna är lite mer positiva än tidigare, samtliga branscher förutom transporterna, tror på ännu starkare läge framöver", säger han.

NORMALA NIVÅER. Nationalekonomen Magnus Saltveit, SCB, säger att näringslivet i Norrbotten befinner sig i en normalkonjunktur. "Framtidsutsikterna är lite mer positiva än tidigare, samtliga branscher förutom transporterna, tror på ännu starkare läge framöver", säger han.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-11-08 12:18

TV: Hör Magnus Saltveit, SCB, och därefter Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord.

Norrbottens län har den svagaste konjunkturen i Norrland för andra året i rad, visar rapporten som presenteras i samarbete med Statistiska centralbyrån. Jämtland har det starkaste konjunkturen.

– Näringslivet i Norrbotten har normaliserats, man ligger i en normalkonjunktur där en viss återhämtning inom industribranscherna har stärkt konjunkturindex, säger Magnus Saltveit, nationalekonom på SCB.

Att prisbilden för malmpriserna förbättrats är en förklaring till industrin går bättre, en annan är att trävaruindustrin har en förbättrad orderingång både på hemmamarknaden och på export. Med trävaruindustri menas både sågverk och de som bearbetar virket och exempelvis bygger småhus.

– Inom gruvindustrin är läget lite mer negativt, medan trävaruindustrin är lite mer positiv, säger Magnus Saltveit.

Vad är det Jämtland gör, som ligger så bra till?

– Där bidrar industri och bygg mest till uppgången. Det är egentligen en mer småskalig industri mot hemmamarknaden. Den är inriktad mot en stark inhemsk efterfrågan.

För Norrbottens del har byggsektorn dämpats något efter att ha legat på en hög nivå tidigare. IT och bilhandel är branscher som går starkt. Utmärkande för Norrbottens län är skillnaden på hur företag i Malmfälten och vid kusten ser på framtiden.

– Ja, vi ser en viss skillnad där. Vi har Kiruna och Gällivare, där man har ett lite svagare konjunkturläge. Trots att produktionen och omsättningen i näringslivet verkar ha stigit lite under hösten så tycker man att det helt klart finns stor potential uppåt innan konjunkturen upplevs som normal igen. I ett mer tjänsteintensivt näringsliv vid kusten ser vi en betydligt ljusare syn på konjunkturen, och också en ökad omsättning, säger Magnus Saltveit.

Gunnar Eikeland, vd på Sparbanken Nord, var en av många som lyssnade på Norrlandsfonden presentation av konjunkturbarometern. Han säger att Norrbotten går från ett tufft läge till att se ljusare på framtiden.

– Det är fortfarande kärvt i Malmfälten, där vi också ser vårt största råvaruberoende. Vid kusten finns ett mer differentierat näringsliv, man har en stor IT-sektor med väldigt bra orderingång.

Vad har näringslivet i Malmfälten för utmaningar, vad ska till för att det ska svänga uppåt?

– Det är väldigt beroende av att LKAB går bra. Boliden och LKAB som två stora draglok, en stor del av industrin och näringslivet är beroende av dem. Samtidigt så är det också att andra sektorer kan växa sig ännu starkare, turismen är stark i Malmfälten. Den kan utvecklas vidare. En breddning av näringslivet skulle vara väldigt positivt så att man kan hantera svängningarna som ändå kommer i råvaruboeroende industrier, på ett bättre sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!