Fortsatt provtagning efter larm om salmonella
Provtagning pågår vid Alviksgården, utanför Luleå, efter gårdagens besked om att två suggor testats som salmonella-positiva.- Vi får svar nästa onsdag, säger verkställande direktör Mikael Hugoson
- Sedan blir det samliga suggor. Därefter ska proven analyseras, säger Hugoson som tillägger att grisarnas avföring visar om de har smittats.
När analysen är gjort tar verket ställning till om produktionen ska släppas fri. Om det handlar om fler enstaka djur som smittats slaktas dessa i "särskild ordning".
Hög arbetsbelastning
Så här beskriver han läget på gården, där ett stort antal hjälper till med för att processen ska kunna slutföras:
- Det är främst en arbetsfråga, en otrolig arbetsbelastning. Konsumenterna är skyddade till hundra procent.
Trots att varumärket tar stryk säger Hugoson att det är intressant att följa provtagningen.
- Att vänta på provsvaren är nog det värsta.
Även prover har tagits från grisarnas foder.
- Om smittan är foderrelaterad är det osannolikt att det bara handlar om två, säger han.
För Alviksgården skulle det innebära att fodersystemet måste saneras och en ny leverantör införskaffas.
Hårda linjen bra
Trots eländet klagar inte Hugoson över att Sverige valt att följa den hårda linjen och se till att alla grisar är fria från salmonella när de når handeln.
- Vi har världens friskaste grisar, säger han och är övertygad om att svensk uppfödning kommer att överleva så länge kunderna inte bara tittar på priset.
Konsum Norrbotten avvaktar med att släppa fram griskött från slakteriet i sina butiker, trots att provtagning visat att köttet är salmonellafritt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!