Det handlar om de två busslinjerna 220 och 221 från Klöverträsk respektive Mörön. Med dem åker bland andra elever på Bergskolan som ligger på Bergnäset i Luleå. Det är i den skolans matsal som det under måndagskvällen återigen var dags för ett dialogmöte. På plats fanns Länstrafiken och den för i år nya leverantören Nobina.
Senast det begav sig var för sex veckor sedan. Då var det stor uppslutning på mötet, denna afton har 24 föräldrar kommit för att diskutera bussturerna deras barn är beroende av. En förälder i publiken menar de är färre denna kväll för att folk är för uppgivna.
– Det är många som gett upp helt och börjat köra sina barn till skolan istället, för att bussarna är för opålitliga eller tar för lång tid, säger mamman.
Elever kommer sent till skolan, busschaufförerna stannar inte på alla hållplatser samt har opassande beteenden, såsom att använda skärm under körning. Allt detta är exempel som lyftes från publiken, och stämningen upprörd.
Nobina och Länstrafiken tycker, till skillnad från föräldrarna, att de sett en klar förbättring sedan sist, framför allt vad gäller avvikelser. Det vill säga att färre rapporterat in problem.
– Men det är ju för att vi inte orkar ringa in eller mejla varje gång bussen är sen, eller det är andra problem. Det är fortfarande lika stora problem, svarade en mamma i publiken när arrangörerna gick igenom det som de tyckte var framgångar.
En annan förälder i publiken var Carina Gustavsson som har två barn som behöver skolskjuts från hemmet i Bjursträsk.
– Det har inte blivit så mycket bättre som man hade hoppats på. Därför blir det hätsk stämning här, om än jag känner att Länstrafiken vill vara väldigt tillmötesgående och säga "Vi hör er", men det känns som om de inte hör vad vi säger. Då blir det mycket, mycket upprört, sa hon efter mötet.
En ljusning finns dock i närtid och det är en förändring som Länstrafiken meddelade på mötet, nämligen att de sätter in ytterligare en buss för att minska trycket på morgonturerna.
– Då blir det fyra bussar som kör in till stan på morgonen och vi hoppas på så vis minska de förseningar som varit, berättade vd Mattias Bergdahl.
Från Nobinas håll var affärschef Charlotta Isaksson och kommunikationschef Malin Säker på plats och presenterade de åtgärder de gjort sedan senaste dialogmötet på Bergskolan, nämligen att gå igenom säkerhetsrutiner, göra hastighetsmätningar och utbilda sina chaufförer. De verkade uppriktigt förvånade över att problem fortfarande kvarstod.
– Vi har åkt med på många turer, sett över rutiner och säkerhet, berättade Malin Säker.
Föräldrar på mötet menade att busschaufförer fortfarande missar att stanna på hållplatser, att tidtabellerna sällan hålls, att barnen kommer för sent till skolan, att det tar så mycket som upp emot 1,5 timme att ta sig från stan och hem till byn med bussen.
– En av de svåraste sakerna att ändra på är chaufförernas attityder. Om man inte bryr sig om att stanna på busshållplatser, om man inte vet rutten, om man har en otrevlig attityd. Det är svårt komma tillrätta med sådana saker genom handlingsplaner på papper. Det är så mycket som saknas innan man är i mål, menar föräldern Carina Gustavsson.
En besvikelse som upprepade sig från förra mötet var att det återigen inte var någon på plats från kommunen.
– Sörbyarna som kommunen glömde, var en förälders kommentar på det.