Fortsatt höga hyror

Varje månad tvingas 21-årige Carl-Johan Ulanders föräldrar skjuta till pengar för att han ska ha råd att bo själv.- Det är hemskt, säger han om den hyressättning som gör att det inte blir pengar över.

6 247 kronor måste Carl-Johan Ulander betala för sin lägenhet på cirka 50 kvadrat. När han går ut och handlar mat med personal har de med miniräknare för att kunna räkna ut vad pengarna räcker till. "Det blir inte så mycket", säger 21-åringen som har sällskap i köket av sin mamma Else. FOTO: Kurt Engström

6 247 kronor måste Carl-Johan Ulander betala för sin lägenhet på cirka 50 kvadrat. När han går ut och handlar mat med personal har de med miniräknare för att kunna räkna ut vad pengarna räcker till. "Det blir inte så mycket", säger 21-åringen som har sällskap i köket av sin mamma Else. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2008-11-18 06:00
Trots påstötningar från föräldrarnas sida i nästan ett år mot olika instanser kvarstår de höga hyrorna. Cirka 1 500 kronor får de åtta ungdomarna på Nygatans gruppboende betala per kvadratmeter.
Anledningen till de höga hyrorna är att gemensamhetsytor, som korridoren och sällskapsrum, samt personalrum ingår i den yta som ungdomarna måste betala för. Trots det är det inte tillåtet att använda samlingsrummet för vad som helst eller när som helst.
Extra kostnader
Föräldrarna beklagar att intentionerna i LSS inte följs då ungdomarna tvingas betala extra kostnader för sitt funktionshinder. De ifrågasätter också hur en rättighetslag kan vara så svag. Frågan om hyressättningen har tagits upp av vänsterpartiet lokalt. Svaret blev att en utredning tillsatts.
- Hyrorna fortsätter att vara högre. En ny interpellation i samma ärende kommer i november, säger v-politikern Bertil Bartholdson som deltog på presskonferensen tillsammans med sina partikamrater Eva Olofsson och Elise Norberg-Pilhem.
Else Isaksson-Ulander efterlyser värdiga levnadsvillkor för ungdomarna. De ska inte tvingas till socialtjänsten för att få ihop det ekonomiskt.
Sänkt garantibelopp
Enligt henne har det garantibelopp som ungdomarna får egentligen sänkts i juni, då de fick cirka 500 kronor mer, eftersom kostnaderna för mat inte längre räknas in.
Enligt Elise Norberg-Pilhem, som sitter i den SKL-beredning som ser över LSS, är målsättningen för regeringen att spara pengar.
Partikamraten Olofsson konstaterar att bidragen till kommunerna frysts, något som lett till försämrade bidrag lokalt:
- Vi säger nej till att personal ska räknas in i hyran. Funktionshindrade ungdomar har rätt till att ta steget ut i vuxenlivet, säger hon och förtydligar att det också handlar om tillgängligheten. Då inte bara att kunna ta sig in i en lokal, utan också att ha råd att gå exempelvis på en konsert.
Kritiska yill hyreslagen
- De har mindre pengar än fattigpensionärerna, säger föräldrarna som ekonomiskt måste hjälpa ungdomarna för att de ska kunna bo kvar. De är också kritiska till att hyreslagen ger hyresvärden rätt att sätta de hyror man vill.
- Fokus ligger på att de ska få det bättre och inte betala för merkostnader, säger Kjell Nordmark som tycker att det är självklart att ungdomarna ska omfattas av diskrimineringslagstiftningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om