Fortsatt fara för legionella

Problemen med legionellabakterier i kvarteret Hägern fortsätter.- Vi har ännu inte kommit ner i de värden vi önskar, säger Mikael Rånes, tillförordnad chef för Akelius Bostäder i norra Sverige.

Legionellabakterier finns kvar i kvarteret Hägern.Foto: BENGT-ÅKE PERSSON

Legionellabakterier finns kvar i kvarteret Hägern.Foto: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-12-06 06:00
Anslag i trapphusen i Hägern berättar att det fortfarande är problem med legionellabakterien.
- Vi har jobbat hårt med det här hela året och lagt ner mycket pengar och möda. Det finns någon form av bakterien kvar. Vi har inte fått ner värdena. Vi har bytt ventiler i varje stam vilket kostade 100 000 kronor.
Stillastående vatten
- Bakterien beror på att det finns vatten som står still och vi förasöker bygga om systemet. Det är inte lätt eftersom det är ett stort bostadsområde med flera kilometer rör. Det finns en mätnivå som vi hade hoppats komma ner till men vi har inte gjort det.
Har det förekommit något nytt fall av Legionärsjukan i Hägern sedan i våras?
- Nej, ingen har blivit drabbad.
I april i år avled en man efter sviterna av Legionärsjukan, mannen bodde på Hägern och i mars 2001 drabbades en äldre man på Hägern av legionärssjukan.
4 Legionella är namnet på en bakteriefamilj som orsakar två olika sorts sjukdomar: legionärssjuka, som är en form av lunginflammation, samt pontiacfeber, vars symtom är influensaliknande.
4 Namnet legionella kommer från att ett antal krigsveteraner (legionärer) höll en konferens i slutet av juli 1977 i Philadelphia, där 221 personer insjuknade i lunginflammation och 34 dog.
4 Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som yttrar sig med hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor, åtföljd av torrhosta, andningssvårigheter och lungsymtom.
4 I Sverige är legionärssjukan anmälningspliktig, det vill säga att läkare måste anmäla till Statens smittskyddsinstitut om de träffar på något fall av sjukdomen. Det registreras årligen cirka 40 sporadiska fall, men säkerligen är det antalet allt för litet.
Internationella undersökningar visar på att mellan 5 och 30 procent av de legionärssjuka dör i sjukdomen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om