Förtroendet är långt borta

I dag presenterades Lulebos så kallade "krisrapport". Men personalen på Lulebo känner fortfarande inget förtroende för den nya styrelsen. S-ledamoten Mårten Ström ställer sig inte bakom krisrapporten.

Krisrapporten. "Rapporten: om affären med Rikshem med frågor och kommentarer".

Krisrapporten. "Rapporten: om affären med Rikshem med frågor och kommentarer".

Foto: Erik Simander

Luleå2015-07-10 14:02

Vid 9-tiden i dag samlades anställda på Lulebo för att ta del av krisrapporten efter att personalen krävt att Lulebos styrelse ska avgå och att Sari Ekblom återfår posten som vd.

Rapportern ska enligt Lulebo ge svar på personalens frågor kring Lulebo-affären och för att räta ut missförstånd och faktafel.

Under mötet fick personalen i stora drag veta av konsulten hur försäljningsprocessen gått till, ta del av hur styrelsen sett på saker och ting samt ta del av rapporten berättar vd assistenten Britt-Marie Söderqvist. Hon känner efter mötet att förtroendet till den sittande styrelsen fortfarande är en bit bort. På grund av att det inte funnits någon öppenhet kring affären med Rikshem.

– Vi ska inte behöva kommunicera med styrelsen via tidningen, säger Britt-Marie Söderqvist.

– Jag måste få landa och läsa rapportern. Men det kommer ta lång tid att bygga förtroende till den sittande styrelse, säger hon.

Samtidigt rapporterar P4 Norrbotten att ledamoten Mårten Ström inte ställer sig bakom krisrapporten.

Vice ordförande Gun-Britt Mårtensson höll personalmötet tillsammans med vd:n Peter Kieri samt Johan Ericsson från konsultföretaget Catella. Hennes orsak till varför hon inte varit närvarande tidigare är på grund av att hon inte bor lokalt.

– Det allra viktigaste för oss nu är att bygga upp ett förtroende till personalen, säger Gun-Britt Mårtensson på presskonferensen som hölls direkt efter personalmötet.

Vid frågor kring Sari Ekblom försvarar hon sig att de var överens om avgången.

– Hon ville själv bli uppsagd, det var vi överens om, säger Gun-Britt Mårtensson.

De berörda som kommer bli utan arbete kommer få möjligheten att jobba för Rikshem när de tar över fastigheterna från Lulebo.

– Rikshem kommer att erbjuda den personal som berörs fortsatt arbete, säger Gun-Britt Mårtensson.

– Det går inte att säga exakt hur många det berör, vi behöver jobba med det nu inom bolaget. När vi är tillbaka i augusti är det frågan som ligger högst upp på bordet, säger Peter Kieri.

Nästa steg för Lulebo att jobba vidare med vilka fastigheter som kommer säljas. Men då kommer ledningen arbeta på ett annorlunda sätt.

– Vi kommer tillsammans med ledningen och personalen se på vad vi ska erbjuda köpare, säger Johan Ericsson från konsultföretaget Catella som är anställd för att sköta affären mellan Riskhem och Lulebo.

Vilka aktörer som kommer få köpa fastigheter är dock fortfarande oklart.

– Vi vill se intresset från potentiella tagare, säger Johan Ericsson.

Arbetet med de nya planerna påbörjas hösten 2015.

amanda.liikamaa@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om