Försvunne Råneåbon - olycka eller brott?

Två veckors arbete utan ett genombrott.Nu berättar Mikael Nilsson, polisens samordnare i utredningen om misstänkt människorov, om den svåra utredningen av Råneåbon Tomas Johanssons mystiska försvinnande och jakten på den avgörande ledtråden.- Det är inte ett frivilligt försvinnande. Det finns ingenting i dag som tyder på det, säger han.

Vad har hänt Thomas Johansson? I Råneälven, i närheten av Johanssons bostad, sökte i går Kalle Alatalo och kriminalsökhunden Puck efter spår. Sökandet var dock resultatlöst och nu vill Alatalo att polisen ska dra igång en större operation för att lösa fallet.

Vad har hänt Thomas Johansson? I Råneälven, i närheten av Johanssons bostad, sökte i går Kalle Alatalo och kriminalsökhunden Puck efter spår. Sökandet var dock resultatlöst och nu vill Alatalo att polisen ska dra igång en större operation för att lösa fallet.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-10-01 05:11

Stänga dörrar.

Det är den erfarne utredaren Mikael Nilssons uttryck för hur polisen jobbar i ett fall som detta, där det till synes saknas ledtrådar, spår och logiska förklaringar.

- Om vi inte kan få fram vad som hänt så kan vi i alla fall få fram vad som inte hänt. Vi jobbar med att utesluta saker.

Sekretess
Nilsson säger att han inte kan gå in på detaljer i utredningen. Det råder sekretess. Men ingenting av det polisen fått fram tyder på att Tomas Johansson försvunnit frivilligt, vilket är den statistiskt vanligaste orsaken.

Därmed återstår två möjligheter: olycka eller brott.

En annan dörr som polisen vill stänga är Råneälven. Alltså att Tomas Johansson drunknat. Men tyvärr går det inte.

- Vi kan inte dyka. Det är inte praktiskt genomförbart, i alla fall inte på de ställen där vi vill dyka. Det känns inte bra.

Mikael Nilsson är 48 år. Han har rötterna i Överkalix och har jobbat 22 år inom polisen. Han har varit stationerad i Gällivare och Boden och bland annat arbetat inom narkotikagruppen. Sedan 2006 är han utredare på brottssamordningsenheten i Luleå.

"Teamwork"
- Jag har jobbat med flera liknande historier. Men jag var inte med på Carolinfallet. Då jobbade jag med Operation Gränsland (då polisen knäckte dieselsmugglingen från Finland, NSD:s anm).

Nilssons jobb är att samordna insatsen och analysera de uppgifter som kommer in från olika håll i utredningen.

- Men jag löser inte det här fallet själv. Polisarbetet är ett "teamwork" där alla är lika viktiga. Det handlar om noggrannhet.

Hur har du användning av den erfarenhet du skaffat dig i tidigare fall?
- Man går ofta tillbaka och tänker på gamla ärenden. Men varje fall är unikt så det är mer abstrakt...mer en känsla.

När du jobbar med ett svårlöst fall, har du då svårt att släppa jobbet när du kommer hem?
- Man går ju in i en utredning med hull och hår. Och telefonen har man ju på sig hela tiden, och den har ju en förmåga att ringa ganska ofta, även när man är ledig. Men man måste kunna koppla av på fritiden och med tiden så har jag fått lättare att varva ned.

Fallet med den mördade Carolin Stenvall var länge en gåta för polisen.

Avgörande tipset saknas
- Där hade man tur och fick hjälp av allmänheten. Det var två privatpersoner som hittade blodrester på en plats. Och där hittade man sedan den bilmatta som blev nyckeln till hela fallet. Det visar hur oerhört viktigt det är med allmänhetens iakttagelser. Vad som helst kan vara av värde. Minsta grej kan vända utredningen åt rätt håll.

Polisen saknar ännu det avgörande tipset i Tomas Johansson-fallet.

- Det är klart det är jobbigt när man inte får ihop det. Men vi kan bara göra så gott vi kan. Ibland går det och ibland går det inte. Det har jag lärt mig i det här jobbet. Vi har inte heller haft naturen med oss. Regnet dagarna efter försvinnandet sopade bort eventuella spår och har också gjort älvens vatten högt.

Händer det att du känner direkt att ett fall blir svårt att lösa?
- Ja. Ibland känner man att "f-n, det här kommer vi inte klara upp". Man ser ganska snabbt vad det är för ett slags ärende.

Och här kände du..?
- Att det här ska vi lösa.

Har ni haft någon kontakt med polisen i Finland?
- Det kan jag inte kommentera.

Vad är det märkligaste i fallet?
- Det är att vi inte hittat cykeln. Inte ens några spår av den. Det är en vit Crescent med rakt styre och växeln vid ramen, en ganska ovanlig cykel.

Även om ett brott är begånget så kan det ju vara så att gärningsmannen haft tur och att inga tips leder rätt?
- Javisst. Det finns alltid det perfekta brottet.

FAKTA Så går polisens utredning till

➤ I över två veckor har 5-6 poliser i Luleå jobbat heltid med förundersökningen om misstänkt människorov. Totalt har ett tiotal poliser medverkat, inräknat tekniker och personal från kriminalunderrättelsetjänsten.


FÖRHÖR

➤ När förundersökningen inleddes började polisen om från noll. Den information man fått fram under sökarbetet fanns givetvis kvar men alla personer som polisen pratat med förhördes minst en gång till av erfaren personal. Tiden före försvinnandet har kartlagts noga.

➤ - Det blir mer djupgående förhör. Totalt har vi genomfört 65-70 förhör. Vi har pratat med alla personer som vi bedömer kan ha intressanta upplysningar. Både närstående och andra, säger Mikael Nilsson.


TEKNISKA UNDERSÖKNINGAR

➤ Polisen arbetar med att säkra spår. Huvudsakligen beslagtar man intressanta föremål som undersöks av tekniker. Det kan vara en bil, en mobiltelefon eller en dator. Även omgivningen undersöks.

➤ - Vi har gjort flera olika sök. Det är punktinsatser men jag kan inte säga var och hur, säger Mikael Nilsson.


TIPS OCH LEDTRÅDAR

➤ Alla tips och iakttagelser som allmänheten lämnar undersöks, registreras och arkiveras med hjälp av kriminalunderrättelsetjänsten.

➤ - I början kom det in mycket tips, men det är mindre nu. Det kan vara alltifrån något misstänkt som någon sett eller hört, eller att någon drar sig till minnes något som Tomas sagt för länge sen. Ibland kommer det in heta spår, men jag kan inte gå in på vad vi jobbar med nu, säger Nilsson.

➤ - Vi har också fått in många uppgifter från medium och liknande. Vi tittar på uppgifterna och gör en bedömning.


SAMMANSTÄLLNING

➤ Uppgifterna och uppslagen som kommer från alla håll sammanställs och bearbetas. Pusselbitarna fogas samman.

➤ - Det kommer in väldigt mycket information. Mitt jobb är till stor del att samla ihop och analysera detta, säger Mikael Nilsson.

➤ Tomas Johansson, 62, egenföretagare från Råneå, är spårlöst försvunnen efter en surströmmingsfest hos sin bror.

➤ Senast någon såg honom var vid 3-tiden natten till söndagen den 11 september, då han ledde sin vita cykel på väg hemåt. Johansson var enligt vittnen inte speciellt berusad. Vägen hem är cirka 1,5 kilometer och innefattar bland annat två broar över Råneälven.

➤ Trots ett intensivt sökande från frivilliga Råneåbor, polisens hundpatruller, hemvärnsmän och räddningstjänsten har inte ett enda spår av Johansson hittats. Polisen har även sökt i älven med båt och kriminalsökhund, och från luften med hjälp av helikopter.

➤ Om han ramlat i älven av en olyckshändelse borde den vita cykeln återfunnits. Det är inte möjligt att få en cykel genom broräckena och det finns knappt något ställe där det går att cykla rakt ned i vattnet.

➤ Polisen inledde den 16 september en förundersökning om misstänkt människorov. Motivet var att man inte kunde utesluta att brott har begåtts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om