Stänga dörrar.
Det är den erfarne utredaren Mikael Nilssons uttryck för hur polisen jobbar i ett fall som detta, där det till synes saknas ledtrådar, spår och logiska förklaringar.
- Om vi inte kan få fram vad som hänt så kan vi i alla fall få fram vad som inte hänt. Vi jobbar med att utesluta saker.
Sekretess
Nilsson säger att han inte kan gå in på detaljer i utredningen. Det råder sekretess. Men ingenting av det polisen fått fram tyder på att Tomas Johansson försvunnit frivilligt, vilket är den statistiskt vanligaste orsaken.
Därmed återstår två möjligheter: olycka eller brott.
En annan dörr som polisen vill stänga är Råneälven. Alltså att Tomas Johansson drunknat. Men tyvärr går det inte.
- Vi kan inte dyka. Det är inte praktiskt genomförbart, i alla fall inte på de ställen där vi vill dyka. Det känns inte bra.
Mikael Nilsson är 48 år. Han har rötterna i Överkalix och har jobbat 22 år inom polisen. Han har varit stationerad i Gällivare och Boden och bland annat arbetat inom narkotikagruppen. Sedan 2006 är han utredare på brottssamordningsenheten i Luleå.
"Teamwork"
- Jag har jobbat med flera liknande historier. Men jag var inte med på Carolinfallet. Då jobbade jag med Operation Gränsland (då polisen knäckte dieselsmugglingen från Finland, NSD:s anm).
Nilssons jobb är att samordna insatsen och analysera de uppgifter som kommer in från olika håll i utredningen.
- Men jag löser inte det här fallet själv. Polisarbetet är ett "teamwork" där alla är lika viktiga. Det handlar om noggrannhet.
Hur har du användning av den erfarenhet du skaffat dig i tidigare fall?
- Man går ofta tillbaka och tänker på gamla ärenden. Men varje fall är unikt så det är mer abstrakt...mer en känsla.
När du jobbar med ett svårlöst fall, har du då svårt att släppa jobbet när du kommer hem?
- Man går ju in i en utredning med hull och hår. Och telefonen har man ju på sig hela tiden, och den har ju en förmåga att ringa ganska ofta, även när man är ledig. Men man måste kunna koppla av på fritiden och med tiden så har jag fått lättare att varva ned.
Fallet med den mördade Carolin Stenvall var länge en gåta för polisen.
Avgörande tipset saknas
- Där hade man tur och fick hjälp av allmänheten. Det var två privatpersoner som hittade blodrester på en plats. Och där hittade man sedan den bilmatta som blev nyckeln till hela fallet. Det visar hur oerhört viktigt det är med allmänhetens iakttagelser. Vad som helst kan vara av värde. Minsta grej kan vända utredningen åt rätt håll.
Polisen saknar ännu det avgörande tipset i Tomas Johansson-fallet.
- Det är klart det är jobbigt när man inte får ihop det. Men vi kan bara göra så gott vi kan. Ibland går det och ibland går det inte. Det har jag lärt mig i det här jobbet. Vi har inte heller haft naturen med oss. Regnet dagarna efter försvinnandet sopade bort eventuella spår och har också gjort älvens vatten högt.
Händer det att du känner direkt att ett fall blir svårt att lösa?
- Ja. Ibland känner man att "f-n, det här kommer vi inte klara upp". Man ser ganska snabbt vad det är för ett slags ärende.
Och här kände du..?
- Att det här ska vi lösa.
Har ni haft någon kontakt med polisen i Finland?
- Det kan jag inte kommentera.
Vad är det märkligaste i fallet?
- Det är att vi inte hittat cykeln. Inte ens några spår av den. Det är en vit Crescent med rakt styre och växeln vid ramen, en ganska ovanlig cykel.
Även om ett brott är begånget så kan det ju vara så att gärningsmannen haft tur och att inga tips leder rätt?
- Javisst. Det finns alltid det perfekta brottet.