– Det handlar om en samhällsreform, konstaterar Ulf Lindgren på F21.
Han är inte övertygad om att företag, myndigheter och privatpersoner vet vad pliktlagarna innebär. Men han visar på flera exempel som det skärpta läget och rustningarna i närområdet innebär.
– Vi kanske måste börja bygga skyddsrum igen eller röja ur de skyddsrum som finns. Examensdatumen i skolorna kanske måste förändras. I framtiden kanske eleverna slutar skolan på fredagen och rycker in i det militära på måndagen.
– Vi kanske måste förändra byggnormerna.
Sverige har totalförsvarsplikt, vilket kan handla om allt från att bära vapen i strid, till att rensa upp efter stora olyckor. Alla svenska medborgare som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga.
Det förändrade säkerhetsläget i Norden och runt Östersjön har fått följder som kanske var oväntade. På Gotland finns svenska soldater igen, värnplikten har återinförts och 90 000 unga födda 1999 har fått beredskapsunderlagsblanketter hemskickade.
– I beredskapsunderlaget finns frågor och man får berätta om sig själv, hur man upplever sin fysiska status, hur social man är, om man är villig att göra värnplikten med mera, berättar Ulf Lindgren.
Han konstaterar att kunskapen om värnplikten och försvaret urvattnats under de år som det bara har tagits in yrkessoldater.
– Även om kunskapsnivån generellt ligger högre i Norrbotten än i övriga landet, på grund av att här fortfarande finns stor militär verksamhet, så behöver Försvarsmakten visa upp sig mera.