Första vrakfynden i land

I går kom marinarkeologerna från Sjöhistoriska museet i land med träbitar från vraket i Norra hamnen i Luleå. De ska skickas till Lund för analys, men arkeologerna kan dra vissa slutsatser själva.- Jag tippar att åldern är ett par hundra år och årsringarna tyder på Norrlandsväxt fura, säger Jens Lindström.

En bit från bottenstocken inne i vraket. Foto: Pär  Bäckström

En bit från bottenstocken inne i vraket. Foto: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-10-29 06:00
Klockan är bara tio på torsdagsförmiddagen när fyra marinarkeologer kommer susande från vraket
i en liten, öppen motorbåt.
Patrik Höglund stiger glatt ur och lyfter upp två immiga påsar med nyupptagna träbitar från fartyget. Hans kollega, Jens Lindström, plockar fram fynden. Han börjar med en tjock rund träbit.
- Den här är från bottenstocken inne i vraket, från ett spant. Det är tätt mellan årsringarna och det tyder på Norrlandsväxt fura.
Tomt på last
Den andra biten är från en bordläggningsplanka. Jens Lindström bjuder på en närstudie.
- Den yttre delen är eroderad och här syns hål efter fyrkantiga, handsmidda spikar. Järnet från spikarna har gjort att träet runt om har bevarats bra.
Marinarkeologerna hyser gott hopp om att fartyget i djupet ska kunna dateras. De talrika årsringarna borgar för det.
- Det krävs mellan 50 och 80 årsringar, säger Jens Lindström.
Fredrik Blomqvist kommer med annan spännande information från djupet.
- Fartyget är tomt på last. Det kan tyda på att det är avsiktligt sänkt, säger han.
- Det finns varken barlaststen eller last. Masten är också borta. Jag har letat efter mastmynt - mynt som skyddar fartyget och för tur med sig - men det finns inte heller. Ett mynt skulle annars ha visat när båten byggdes, säger Jens Lindström.
Till Göteborg
Marinarkeologerna ska ta sammanlagt fem träbitar från olika ställen på fartyget för dateringen.
Bitarna ska skickas till ett laboratorium i Göteborg för analys och det brukar ta mellan en och tre månader innan svaret kommer.
- De är intresserade där. Vi sa till någon journalist här att svaret nog skulle komma med tomten. Det hade de på laboratoriet hört. De ringde upp oss och sa "det är tomten", säger Jens Lindström.
Varje upptagen bit från vraket sågas upp i finare snitt.
- Det är för att vi ska kunna skicka bitar till fler laboratorier om de i Lund inte lyckas med dateringen. Det finns ett laboratorium i Köpenhamn som vi också brukar anlita, säger Jens Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om