Första fotografen att få Rubus Arcticus

Rubus Arcticus 2017 gick till Rasmus Lindberg, David Väyrynen, Anders Alm och Charlotta Lennartsdotter. De får 100 000 kronor var.

Stipendiater. David Väyrynen, Markus Lundholm, Ann-Katrin Tideström, Rasmus Lindberg, Anders Alm, Monika Johansson och Charlotta Lennartsdotter.

Stipendiater. David Väyrynen, Markus Lundholm, Ann-Katrin Tideström, Rasmus Lindberg, Anders Alm, Monika Johansson och Charlotta Lennartsdotter.

Foto: Simon Eliasson

Luleå2017-11-22 11:35

Fotografen Anders Alm, med sina bilder från Norrbotten, var en av dem som hade anledning att glädjas när stipendierna delades ut under Region Norrbottens sammanträde på onsdagen.

– I och med att jag är den första som får stipendiet i rollen som fotograf så betyder det mycket för både mig och min konstart. Jag har väntat länge på att foto som konstart ska uppmärksammas och nu händer det. Foto har varit lite styvmoderligt behandlat och tidigare knappt räknats som konstart. Ibland får man frågan om foto är konst men det är ju inte tekniken som är konst utan vad som kommer ut ur den, säger Anders Alm i ett pressmeddelande.

Rasmus Lindberg, verksam vid Norrbottensteatern, och David Väyrynen var två andra:

– Jag känner mig så stolt, hedrad och glad. Att få det här stipendiet gör att jag känner mig uppskattad och peppad att fortsätta. Det här betyder att jag kan åka utomlands för att träffa människor i samband med att det jag skrivit ska sättas upp i andra länder, säger Lindberg.

– Det är fint att stipendiet kommer från oss själva och att erkännandet kommer Norrbotten, det är det absolut viktigaste. Jag tror att stipendiet kommer att innebära en viss arbetsro så att jag kan fortsätta, säger David Väyrynen som ägnar sig också åt skrivande och har gett ut verket Marken där han med hjälp av fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor berättar om Malmfälten.

För sina tv-serier riktade till barn får Charlotta Lennartsdotter ett stipendium.

– Det här betyder mycket, både för mig och barnkulturen. Jag jobbar med dokumentärfilm och det är viktigt för barn att se sin hemmiljö och kunna spegla sig i den. Det måste inte alltid vara stadsmiljö.

Heders- och förtjänststipendieet gick till Ann-Katrin Tideström.

– Jag är tacksam och glad att jag ha fått vara verksam i Norrbotten där det har varit så öppet och lätt att jobba jämfört med på andra ställen. Jag har fått mycket stöd. Norrbotten har varit ett bra ställe för mig, jag älskar att få vara här och känner att jag har blivit tagen tillvara. Jag har gett en röst åt kvinnorna i Norrbotten och andra som inte skulle höras annars, det är en röd tråd i mitt liv. Att ge en röst åt nyanlända är den största uppgiften jag kan tänkas ha just nu, säger hon.

Skidorienteraren Markus Lundholm fick idrottsstipendiet på 50 000 kronor.

– Det är roligt att skidorientering blir uppmärksammat och stipendiet kommer att hjälpa mig väldigt mycket. Jag kommer att kunna lägga tid på min idrott och bli bättre. Inom min sport är det många som lägger ner mycket tid i skymundan så det är extra roligt att skidorienteringen får synas, säger Markus Lundholm.

Monica Johansson, ledare Kiruna handbollsklubb, fick också ett idrottsstipendium på 30 000 kronor.

– Jag blev jätteglad och enormt hedrad. Det är så viktigt att bli uppmärksammad för det man gör och som ledare får man inte uppleva det här i vardagen. Vi är många som lägger ner mycket tid och engagemang. Jag gillar att driva utveckling och när du jobbar med människor och idrott kan du bidra med det. Det finns alltid något att utveckla och det har gjort att jag har blivit kvar inom idrotten, säger Monika Johansson.

Region Norrbotten står bakom Rubus Arcticus, som delades ut för första gången 1995.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om