Först guld - men sedan tappade mästaren humöret

Damir Trokic tog med 902,5 kg inte bara hem segern i 120-kilosklassen.Junioren satte också nytt svenskt rekord - seniorer inräknade.Men vid prisutdelningen valde han att demonstrativt kasta och lämna guldmedaljen.- Jag har varit missnöjd hela tävlingen, säger Jönköpingslyftaren.- Det är inte good sportmanship. Man beter sig inte så, säger Luleå AKs Joakim Lakso.

Vinnaren Damir på pallen, tog svenskt rekord, men efter det ej godkända sisa lyftet var besvikelsen stor. Under medaljcermonin kastade han medalj samt bälte rakt i golvet och stegade ut från scenen.

Vinnaren Damir på pallen, tog svenskt rekord, men efter det ej godkända sisa lyftet var besvikelsen stor. Under medaljcermonin kastade han medalj samt bälte rakt i golvet och stegade ut från scenen.

Foto: Mikael Reynberg

LULEÅ2011-04-10 22:47

Europamästaren Trokic hade som väntat inga större problem att försvara sin svenska SM-titel. Men trots framgången var det en irriterad segrare som avslutade årets tävling med att kasta guldmedaljen på prispallen och lämna lokalen. Missnöjet handlar om att de tävlande nekats välja musik under lyftmomenten - och om ett domslut.

- Jag har fått välja musik på både VM och EM. Marknadsför man sig med att ha det bästa arrangemanget ska man hålla vissa standarder, säger Trokic irriterat.

Joakim Lakso, utöver funktionen i arrangörsklubben även seniorförbundskapten, medger att flera lyftare utöver Trokic begärt att få spela egen musik under lyften. Men:

- Vi har nog mycket att göra för att hålla hela arrangemanget flytande och tar inga sådana förfrågningar, säger han och tillägger:

- Han har haft tur när han fått välja musik. Det beror på varje tävlings policy - men kan man inte lyfta utan att ha sin speciella låt bör man tänka igenom sina rutiner.

Trokic hade redan efter sitt andra marklyft, på 312 kg, ledning i tävlingen och nytt svenskt rekord. Till tredje och sista lyftet valde han att försöka putsa sitt tidigare personliga rekord på 320 kg och begärde 325 på stången. Lyftet dömdes dock bort med domarsiffrorna 2-1.

- Jag lyfte det lätt, ett bra lyft och alla tyckte det var klart. När huvuddomaren tog ner handen satte jag ner - men sedan underkändes lyftet.

- De sa att mitt ben inte varit rakt men när de såg det på film efteråt var det ingen kommentar, säger en ursinnig Trokic och fortsätter:

- Domare ändrar när de gör grova "grejor" - och det här var grovt.

Lakso, som vid tillfället hade speakerrollen, är av en annan åsikt.

- Ändringar tillhör ovanligheterna. Om sittande domare gör ett flagrant fel kan juryn gå in och ändra domslut eller bevilja omförsök - men om juryn inte gör det håller man med de sittande domarna.

Han tillägger:

- Ingen vill hellre än jag och Jouni Holmgren (junior- och ungdomslandslagens förbundskapten) att Trokic ska lyckas. Men jag vill aldrig någonsin mer se ett sådant tilltag. Det tyder på gravt bristande omdöme - hade han gjort det internationellt hade han fått hett om öronen.

Men om det blir något disciplinärt straff för Damir Trokic vet inte Lakso.

- Det återstår att se. Vad jag vet har det inte kommit in någon anmälan mot honom.

Förutom Trokics utspel blev SM i Luleå en bra tävling för flera av de norrbottniska lyftarna.

Bland annat tog Jokkmokks Johan Blind guld.

Mer om det läser ni i morgondagens pappersupplaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om