Sjukvårdspartiets och de borgerliga partiernas planer på att spara pengar på så kallad "övrig verksamhet" – kultur, kollektivtrafik och regional utveckling – var en het potatis i valrörelsen. De borgerliga har föreslagit en neddragning om 90 miljoner kronor och SJVP har pratat om att göra en konsekvensanalys av vad en 20-procentig besparing skulle leda till.
Nu har den tillträdande regionledningen enats om ge regiondirektören i uppdrag att se över vilka besparingar som går att göra. Utredningen ska presenteras senast 2021.
– Vi tror att all verksamhet går att effektivisera, men kan inte redan nu förutse att det ska bli på det ena eller andra sättet, säger Kenneth Backgård (SJVP).
Inför valet möttes planerna av kritik, inte bara från de rödgröna partierna utan även från ett stort antal kulturprofiler som samlades i ett upprop.
– Jag har läst både krönikor och annat där man uttryckt sig väldigt konsekvent: vi kommer lägga ned allt. Men det handlar inte om det.
Läs mer: Vallöftet: Flytta projektpengar till vården
Läs mer: Kulturupprop mot Alliansen
Nils-Olov Lindfors ser framför sig att just kulturen kommer relativt lindrigt undan.
– Där handlar det väldigt mycket om statliga medel som vi fördelar. Regional utveckling ska vi definitivt också ha kvar, men vi kanske finansierar det på annat sätt än från vår egen budget, säger han.
Lindfors vill ställa högre krav på att de pengar som satsas ska ge något tillbaka. Det gäller inte minst internationella åtaganden.
Enligt ekonomi- och planeringsdirektören Tarja Lepola måste regionens totala kostnadsnivå sjunka med upp till 300 miljoner kronor.
– Viktigt att man ser det här i kontexten vilka ekonomiska utmaningar vi har. Det krävs att man gör besparingar på olika håll och kanter, säger Lindfors.
Den nya ledningen är beredd att skära i kollektivtrafikens budget också. Backgård nämner Bussgods som ett "problembarn" han vill se över. Han vill även titta på möjligheten att använda mindre fordon på linjer med få passagerare.
Däremot lovar han att de planerade satsningarna på kollektivtrafik från Luleå till Boden och senare även Haparanda ska ligga kvar.
– Så långt gånget. I Kalix har man till exempel börjat bygga en station med statliga medel och det har köpts in tågsätt för att det här ska kunna rulla. Jag tror det kommer vara trögstartat, men förhoppningen är att det ska gå jättebra, säger Backgård.
SJVP, M och C vill också ändra en skrivning i förslaget till finansplan. I avsnittet om MR-kamerorna i Kalix och Kiruna vill partierna stryka ordet "utreda" och se till att det bara står att införandet av kamerorna "genomförs".
– Vi har kritiserats för att vi använt ord som "utreda". Vi har förstått att man vill ha klara och tydliga besked och det får man nu, säger Backgård.