Kommunstaben har lämnat förslag på hur frågan om folkomröstning ska hanteras. På måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta upp ärendet för beslut.
"Vill du att Luleå kommun ska ta fram en ny utvecklingsplan för skolstrukturen? " är kommunstabens förslag till frågeformulering. Luleåborna ska få svara antingen ja eller nej på frågan.
Kommunstaben anser att frågan om hur frågeställningen till medborgarna ska vara formulerad bör avgöras av kommunfullmäktige innan fullmäktige fattar beslut om en folkomröstning ska hållas. Förslaget från kommunstaben är att fullmäktige ska besluta att en folkomröstning inte ska hållas, eftersom skolärendet är en "komplex fråga som inte lämpar sig för en folkomröstning".
Visserligen konstaterar kommunstaben att de ungefär 9 000 namnunderskrifterna i folkinitiativet är tillräckligt många, men tjänstemännen håller med barn- och utbildningsnämnden om att en folkomröstning inte är rätt väg att gå. En folkomröstning kan visserligen användas både för att ta reda på vad invånarna tycker och för att ompröva redan fattade beslut, men kommunstaben anser att en ändring av planerna kommer väcka nya frågor som inte kan besvaras i folkomröstningen.
Eftersom fullmäktige först ska besluta om frågeställningen och sedan om huruvida folkomröstningen ska hållas kommer det att stå klart för fullmäktige vad en folkomröstning ska avse. I annat fall riskerar fullmäktige att fatta beslut om en folkomröstning utan att veta hur frågeställningen kommer att formuleras, skriver kommunstaben i sitt förslag till politikerna.
Kommunstaben föreslår också ett nytt datum för den eventuella folkomröstningen, den ska hållas den 8 november i stället för den 11 oktober som var valnämndens förslag.