I tre års tid har stadsbyggnadsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen utrett hur man ska kunna genomföra beslutet i Framtidens skola att bygga en ny skola för 500 elever i F-6 invid Stadsöskolan.
Nu har stadsbyggnadsförvaltningen gjort en investeringsanalys som lämnats över till barn- och utbildningsförvaltningen. Analysen landar i rekommendationen att det är mest kostnadseffektivt att bygga en helt ny skola för årskurs F-9 och sedan riva hela Stadsöskolan.
– Det är fullt möjligt att bygga en ny skola och ha nuvarande skola igång, det är klart att det är lite stök men vi ser det som en möjlighet, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.
Det innebär ett nybygge på skolgården?
– Vi behöver nyttja ytan som i dag är skolgård, då måste man lösa vad det finns för intilliggande ytor som man skulle kunna nyttja under byggperioden. Att ha nuvarande skola kvar och bygga intill är fullt möjligt, när vi tittar på det utifrån ett fastighetsperspektiv, sedan är det skolan som ska bedriva verksamhet.
Tre alternativ har jämförts; att bygga om Stadsöskolan, en tillbyggnad för F-6 vid Stadsöskolan eller att bygga en helt ny skola för F-9. Kostnaden för att bygga en helt ny skola beräknas till 230-290 miljoner kronor.
Årskostnaden för alternativ ett blir 27 354 kronor per elev, för alternativ två 27 979 kronor och för alternativ tre (helt ny F-9 skola) 19 488 kronor. Beräkningen utgår ifrån att skolan har 900 elever.
– Gamla skolbyggnader är ofta byggda på sådant sätt att det är mycket död yta, svulstiga trappor och den typen av ytor som man inte kan använda till pedagogik.
– Man får ett effektivare nyttjande i nyproduktion. Det kostnadseffektivaste skulle vara en F-9 skola.
– Så fort man går in och rör i en befintlig skola så blir det krav på tillgänglighet som om det vore nybyggnad, när det gäller utrymningsvägar till exempel.
Om man bygger en ny skola för F-6 intill nuvarande Stadsöskolan så kommer det att krävas åtgärder i skolmatsalen, eftersom det blir fler elever.
Hur säkra är kalkylerna?
– Vi tittar på erfarenheterna av vad vi gjort tidigare och schabloner. Man vet ibland inte förrän man börjar krafsa i väggarna hur det ser ut, säger Helén Wiklund Wårell och nämner förskolan Berget som avskräckande exempel där en ombyggnad resulterade i rivning och nybyggnad.