Förslaget om marknadshyror framlagt

Fri hyressättning ska gälla för hyresrätter som byggs efter den 1 juli nästa år. Det föreslås i regeringens utredning om de omstridda marknadshyrorna. "Luleå kan får högre hyreshöjningar än Malmö", varnar Hyresgästföreningens ordförande i Luleå, Sören Lejon.

Förslaget om fri hyressättning, marknadshyror, presenterades på fredagen. Här syns en av Lulebos fastigheter i centrala Luleå.

Förslaget om fri hyressättning, marknadshyror, presenterades på fredagen. Här syns en av Lulebos fastigheter i centrala Luleå.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-06-04 16:10

Debatten om införande av så kallade marknadshyror har varit intensiv under en längre tid. På fredagen presenterade regeringens utredare Kazimir Åberg ett förslag, som innebär att hyresvärd och hyresgäst fritt får komma överens om hyrans storlek. Efter det får hyran höjas en gång per år. 

Utredningen har varit omstridd och skulle egentligen ha lagts fram redan i slutet av maj. Sören Lejon säger att Hyresgästföreningen kommer att växla upp sina protester mot införandet av marknadshyror. 

– En utredning som gjordes på uppdrag av oss visade att marknadshyror skulle innebära en genomsnittlig hyreshöjning på 32 procent i Luleå. Hur hårt det slår beror inte på städernas storlek, utan på tillgången på bostäder. 

Sören Lejon befarar att det inte kommer att stanna vid fri hyressättning på enbart nyproducerade bostäder. Istället kan införande av marknadshyror på sikt öppna upp för hyreshöjningar även på äldre bostadsbestånd. 

– Det är en utveckling vi har sett i andra länder.

Enligt förslaget som nu lagts fram ska hyresvärden kunna göra hyreshöjningar som är högre än konsumentprisindex, om det går att visa på ökad attraktionskraft i ett bostadsområde. 

– Vi hoppas att förslaget kommer att stoppas den politiska vägen, vi kan inte driva det här ensamma, säger Sören Lejon.

Vänsterpartiet har hotat med att fälla regeringen om förslaget blir verklighet. 

Socialdemokraten Kent Ögren är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Lulebo. 

– Det framgår tydligt av utredningen att den som vill bygga nytt och vill ha investeringsstöd inte kan införa marknadshyror, därför kommer allmännyttan inte att påverkas alls. 

Kent Ögren hänvisar också till att förslaget kan behöva utredas vidare. Kritik har bland annat kommit från justitieminister Morgan Johansson, där han menar att formuleringen om att ändrade förhållanden i ett bostadsområde kan motivera en hyreshöjning. 

– Jag tror, utan att veta, att det kommer att dröja innan förslaget blir verklighet, säger Ögren.

Införande av marknadshyror är en del i överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i Januariavtalet. Syftet är att få fart på bostadsbyggandet, men kritikerna menar att det istället öppnar för hyreshöjningar på hela bostadsmarknaden. 

Ska gälla från 2022

Enligt förslaget ska fri hyressättning införas för nyproducerade lägenheter som har färdigställts efter att reformen har genomförts. Hyresvärd och hyresgäst ska fritt kunna komma överens om hyrans storlek. Hyresgästen ska kunna få hyran prövad av Hyresnämnden. Marknadshyrors eventuella effekt på bostadssegregationen har inte undersökts i utredningen. 

Hyresgästen ska enligt förslaget kunna få sin hyra prövad av Hyresnämnden. 

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!