Den föreslagna försämringen döljer sig under begreppet servicedeklaration vinterväghållning. Förslaget att försämra snöröjningen togs upp för beslut på stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott på torsdag.
Förvaltningen föreslår att startkriterierna ska ändras och att tiden för att få undan snön förlängs med en eller ett par timmar. I dag är startkriterierna för snöröjning 2-12 centimeter nysnö, beroende på temperatur, vind, tid på dygnet, snökonsistens och prognos. Nu föreslås att startkriterierna ändras till 4-16 centimeter nysnö.
Gång- och cykelvägar ska börja röjas när det fallit fyra centimeter nysnö och ska ha plogats inom sex timmar, huvudgator ska plogas när det fallit 4-6 centimeter nysnö och ska ha åtgärdats på sex timmar, bostadsgator när det fallit 8-16 centimeter nysnö. Enskilda vägar som kommunen sköter plogas när det fallit 8 centimeter nysnö.
Nattetid, mellan klockan 20.00 och 03.00, kan det få snöa dubbelt så mycket innan plogsvängen kallas ut, så kallad nattsänkning.
– Vi ska ju inte dra ner på plogningen, utan vi ska starta senare och det ska få ta lite längre tid. Det ska också få vara lite mer snö innan vi börjar, säger Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
En plogsväng på huvudgator och gång- och cykelvägar kostar cirka 340 000 kronor.
En full plogsväng, inklusive siktröjning, efterstädning, underhållshyvling och bortforsling av snön kostar cirka en miljon kronor enligt stadsbyggnadsförvaltningen.
Ytterligare en förändring blir att mer snö kommer att läggas upp på hög i bostadsområdena, istället för att köras till snötippen på Porsön. Stadsbyggnadsförvaltningen har räknat ut att kommunen sparar ungefär en miljon kronor per år på detta.
Du tror inte att det medför större olycksrisk? Redan i dag är det jättetrångt på gatorna runt om i Luleå.
– Det får man alltid ta hänsyn till, var man lägger snön. Vi kommer ju aldrig att lägga upp och spara snö i korsningarna.
På bostadsgator kommer smalare körbanor att accepteras, för att minska behovet att köra undan snö till snötippen på Porsön. Minsta gatubredd ska vara fyra meter. Det innebär ingen förändring jämfört med idag.
– Vi kommer att prioritera gång- och cykelvägar precis på samma sätt som nu.
Förändringarna är ett led i att minska kostnaderna, förklarar Anja Johansson.
Beslut tas i stadsbyggnadsnämnden den 29 april.