SLU vill ha stopp för fiske av siklöja

Ingen siklöja får tas upp från Bottenviken nu i höst. Det föreslår SLU i sin rådgivning. Katastrof, anser företrädare för fiskerinäringen. "Löjfisket är grunden för alla fiskeföretag i Norrbotten", säger Teija Aho, vd för Guldhaven.

Lars Ökvist är kritisk till att SLU:s metoder för att uppskatta beståndet av siklöja. (Arkivbild)

Lars Ökvist är kritisk till att SLU:s metoder för att uppskatta beståndet av siklöja. (Arkivbild)

Foto: Lotten Vallgårda

Luleå2021-07-08 15:31

För Teija Aho, som själv har en bakgrund inom forskningen och fiskeriförvaltningen var rekommendationen från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, inte oväntad. Nu väntar en dialog med Havs- och vattenmyndigheten, som ska ta ställning till rådgivningen från SLU och fastställa fiskekvoten för hösten.

– Vi får se hur de ställer sig till det här. SLU använder en gammal modell och den data som matas in i den är inte kritiskt granskad, säger Teija Aho.

 Enligt SLU inleds arbetet med att förändra modellen nu i höst. Mer data om sälens påverkan ska då införas i den. De officiella startdatumet för löjfiske är den 20 september och innan dess ska Havs- och vattenmyndigheten ha fattat sitt beslut. 

– Får vi inte fiska någon löja här uppe förlorar Sverige ett av sina flaggskepp inom livsmedel, Kalixlöjrommen. Det är inte bra för marknaden. Om restauranger inte kan köpa in Kalixlöjrom köper de annan rom istället. Då blir det svårt att få in Kalixlöjrommen på marknaden igen om fisket blir tillåtet. 

Lars Ökvist tillhör Junköfiskarna i Luleå. Han kallar rådgivningen för oseriös. 

– SLU stoppar in värden i en dator och sedan ska det vara sanningen. Vi fiskare har hanterat förvaltningen av siklöjan sedan vi började tråla på1960-talet. Det fungerade utmärkt. Men för fem-sex år sedan började SLU bry sig i det där och då har rådgivningen svängt hit och dit.

Lars Ökvist påpekar att siklöjan har många romkorn i sig och det är förutsättningarna för lek som avgör hur stort beståndet blir från år till år. 

– Löjan är noga med förhållandena, det ska vara rätt temperatur och lagom salthalt i vattnet. Leken lyckas inte varje år, men när den gör det blir det gott om löja. Det här vet ju varenda fiskare. Vi har talat om det för SLU, men de bryr sig inte, de litar bara på sina modeller. 

Lars Ökvist anser att det är sälbeståndet som måste begränsas. 

– Sälarna får bli hur många som helst men när man tror att det ska bli mindre löja, då vill man strypa för oss fiskare istället. 

Vad innebär det för näringen om SLU:s råd fastställs?

– Vi fiskar en del annat, så vi överlever nog. Vi får skära ned på utgifterna. Men många är helt beroende av löjfisket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!