Nu har barn- och utbildningsförvaltningen lämnat sitt förslag på hur skolstrukturen ska se ut i Gammelstad och Notviken. Två alternativ till förändrad struktur har utretts för respektive område, samt jämförts med ett nollalternativ att inte göra något alls.
När det gäller Gammelstad föreslås ett genomförande av utvecklingsalternativ 2, som innebär att förskolorna i området behålls och att Stadsöskolan byggs ut för att ta emot elever även från årskurs F-3.
Paviljongen vid Stadsöskolan rivs och Stadsöskolan byggs om för att kunna ta emot cirka 450 elever i årskurs F-6. Årskurs 7-9 kommer att omfatta cirka 200 elever. Öhemsskolan och Mariebergsskolan kommer att rivas och eleverna kommer att flyttas till Stadsöskolan.
Skolchefen Maarit Enbuske motiverar varför förvaltningen valt alternativ 2.
– Mariebergsskolan och Öhemsskolan är i väldigt dåligt skick och sedan är de inte så stora. Det innebär att vi inte kan ha elevhälsa på plats varje dag och det finns inte alla specialsalar. Det skulle behövas stora förändringar i lokalerna för att de ska bli ändamålsenliga, säger Maarit Enbuske.
På Öhemsskolan finns moduler som står uppställda med ett tidsbegränsat bygglov som löper ut 2026. Bygglovet kan inte förlängas.
– Skolgården är liten på Öhemsskolan, i dag använder vi parkmarken som skolgård. Det skulle behöva förändras i detaljplanen om vi fortsätter använda Öhemsskolan, fortsätter skolchefen.
En del föräldrar uttrycker oro inför en storskola?
– När vi bygger ska vi bygga utifrån principen om den lilla skolan i den stora enheten. Det går att planera skolan så att den uppfattas som en mindre enhet, både fysiskt och organisatoriskt, säger Maarit Enbuske.
Hon exemplifierar med att Stadsöskolan kan bestå av flera byggnader. På Tallkronanskolan har varje hemvist sin egen ingång. Rasterna kan planeras så att eleverna inte är ute samtidigt.
Om det framöver behövs fler platser i förskolan och skolan finns plats att utöka förskolan i kyrkbyn. Även Stadsöskolan kan byggas ut i framtiden eftersom tomten är så pass stor.
På Notviken Mjölkudden föreslås förändringar framförallt av förskolorna medan nuvarande skolstruktur behålls. Förvaltningen förordar utvecklingsalternativ 1 för Notviken Mjölkudden.
– Det har varit tydligt från vårdnadshavarna att de tycker alterntiv 1 är bättre, säger Maarit Enbuske.
Borgmästarskolan blir kvar som F-3 skola och byggs ut för att kunna ha 180 elever. Skolan kommer att använda hela byggnaden.
Framnäsvillans förskola rivs och ersätts med en ny byggnad för sex-åtta avdelningar. Borgmästarens förskola inordnas i Framnäsvillan.
Tunaskolan ska inte ta emot fler elever än i dag, det innebär kapacitet för 600 elever i årskurs F-9 och 100 elever i grundsärskolan. Däremot behöver Tunaskolan få större kök, matsal och personalutrymmen. Utbyggnaden har varit planerad men pausats i avvaktan på ett beslut om skolstrukturen.
– Särskolans skolgård behöver göras större.
Barn- och utbildningsförvaltningen vill att kommunen behåller tomten där Munkebergsskolan stod, för att ha möjlighet att bygga ut förskolan ifall behovet av förskoleplatser ökar i området. Genom att bygga ihop förskolan med ett gemensamt kök och matsal, tvärs över den nuvarande gångvägen, utökas Munkebergs förskola med två avdelningar.
Modulerna på Kristallens förskola ska ersättas med en riktig byggnad.